cer instelat cort

Triunghiul MySql, Sun si Oracle

Citeam despre Workbench de la MySql pe pagina lor (http://www.MySql.com/products/workbench/) cînd m-am hotărît că vreau să aflu despre efectele achiziționării de către Sun Microsystem a MySql și apoi a achiziționării de către Oracle a lui Sun Microsystem.

Cînd Sun a cumpărat MySql în ianuarie 2008 (pentru aproximativ 1 miliard de USD), venitul anual al lui MySql era aproximativ de 50 de milioane de dolari și creștea rapid, avînd milioane de distribuții precum Facebook, Google, Nokia, Baidu și China Mobile. Se dorea să aducă sinergii către Sun, ceea ce ar fi schimbat peisajul industriei producătoare de programe de calculator prin adăugarea de noi adoptări ale bazelor de date cu sursă deschisă în aplicații și companii mai tradiționale. Integrarea cu Sun ar fi extins cu mult cererea comerială a ofertelor MySql și îmbunătățirea ofertei de valori prin adăugarea organizației de servicii globale a lui Sun.

De atunci Scwartz a supravegheat dezvoltarea MySql în ciuda lansării dezastruoase a versiunii 5.1, exodului dezvoltatorilor de proiect cheie, demisia cofondatorilor MySql Michael „Monty” Widenius și David Axmark ca și a directorului executiv MySql Marten Mickos, și obținerea a nu mai puțin a trei bifurcații majore a bazei de date licențiate (GPL – General Public Licence).

Nu a fost o perioadă ușoară. MySql avea probleme încă dinaintea achiziției de către Sun. În efortul ei de ajuta produsul să se dezvolte și a furniza atît utilizatori avansați (asta înseamnă adăugarea de funcționalități noi) cît și utilizatori mai noi (ceea ce înseamnă a face lucrurile cît mai prietenoase și mai ușor de abordat – și construirea de unelte noi), echipa a părut să-și piardă direcția și a sfîrșit prin a se răsfira.

Marea lacună de timp dintre MySql 5.0 și 5.1 se datorează parțial conducerii și priorităților, dar este de asemenea rezultatul unui cod de bază rău ce are nevoie de o revizuire bună și de a fi reînnoit – ceva ce nu s-a întîmplat pînă acum (chiar dacă există semne că asta este pe cale să se schimbe). Complexitatea ce nu e necesară și absența standardelor clare i-au încetinit pe dezvoltatorii existenți și au pus o barieră și pentru dezvoltatorii noi.

Aceste probleme au continuat iar oamenii au început să plece de la Sun nu mult după cumpărare: membri ai echipei de conducere de la vîrf cît și cîțiva cei mai experimentați și mai talentați dezvoltatori care nu mai sînt implicați în dezvoltare.

Altă descoperire surprinzătoare la o conferință MySql acum cîteva luni a fost adoptarea lentă a versiunii 5.1 în magazinele mari. Se pare că un mare număr de companii nu au trecut de la versiunile 5.0 la 5.1.

Dar acesta e doar începutul. În aceste zile au loc o mulțime de dezvoltări interesante în universul MySql. De la noile motoare de depozitare (Falcon, PBXT, Maria, Tokutek) la unelte foarte dezvloltate de la o jumătate de duzină de vînzători și rescrierea extinsă a nucleului bazelor de date MySql.

Ceea ce este cel mai surprinzător dintre toate este faptul că MySql 5.4 a fost deconspirat la conferință. Nu este încă o versiune stabilă, dar reprezintă un compromis între și 5.1 și așteptarea vreme de încă un an sau mai mult pentru o versiune stabilă a MySql 6.0. Realizînd că dezvoltarea mergea mai încet decît ar fi dorit, echipa MySql a selectat cîteva îmbunătățiri planificate și codate pentru 6.0 și le-au mutat în codul sursă a versiunii 5.1 realizînd astfel MySql 5.4 (aparent au dorit să treacă peste 5.2 și 5.3).

Acesta este primul din cîteva semne recente că organizația MySql a început să muncească în a îmbunătăți cîteva dintre lucrurile care l-au deranjat pe Monty atît de mult. Este încurajator.

În aprilie 2009 Oracle a cumpărat Sun Microsystems pentru 7,4 miliarde USD. Cu aceasta mișcare Oracle intră în competiție acum cu aproape toate marile companii tehnologice, incuzînd Microsoft (MSFT) în middleware (software pentru calculator care conecteză componente software sau aplicații) și sisteme de operare pentru servere, SAP și Salesforce.com (CRM) în aplicații pentru afaceri, IBM, Cisco (CSCO), HP (HPQ) și Dell (DELL) în hardware pentru servere și EMC pentru medii de stocare. Larry Ellison, directorul executiv de la Oracle, a citat platforma Java de la Sun Microsystems și sistemul de operare Solaris pentru servere ca fiind motivațiile principale în spatele achiziției.

Cheia care nu a fost menționată a acestei achiziții este MySql. Oracle este, în primul rînd și mai ales, o companie de baze de date, iar MySql a fost fără îndoială o amenințare pe termen lung. Multe din produsele software și middleware de la Oracle se bazează pe folosirea bazelor de date, și chiar Salesforce.com, un mare distrugător și competitor în industria software, se bazează pe bazele de date Oracle pentru a rula platformele ei. Multe din achizițiile software de la Oracle îi permit să asigure folosirea bazelor de date Oracle, prin asta permițîndu-i să adauge atît venit cît și cîștiguri de la vînzări de software și baze de date adiționaele. Cu achiziția lui Sun Microsystems și MySql, Oracle caută să controleze această tendință, bazele de date cu sursă deschisă, și, cel mai important, licențele pentru folosirea lor comercială. Suspiciunea multora este că rata de creștere a veniturilor MySql, atîta vreme cît nu vor fi dezvăluite, va scădea rapid urmînd întegrarea lui Sun Microsystems în Oracle.

Chiar și cu cele mai bune inteții, Oracle înfruntă serioase probleme de încredere în interiorul și exteriorul stavilei pe care compania a pus-o surselor deschise în trecut. Widenius susține: Oracle, neavînd cea mai bună reputație posibilă în spațiul Surselor Deschise, va avea greutăți în a-i păstra în companie pe oamenii de la MySql care i-au rămas sau chiar să lucreze la proiectul MySql. Oracle va avea de asemenea greutăți în a asigura clienții, comunitățile și utilizatorii MySql că va păstra MySql „gratuit și disponibil pentru toți”.

Va fi ușor să arătăm cu degetul spre Oracle peste 1-2 ani și să îi blamăm pentru că, în cele din urmă, au făcut să dispară unul dintre cele mai de succes proiecte cu sursă deschisă create vreodată. Dar cert este că Sun a făcut un lucru de mîntuială cu achiziția MySql, l-a gestionat prost vreme de 16 luni și că se scapă de încurcătură pe seama lui Oracle.

Rămîne de văzut dacă Oracle decide sau nu să accepte treaba de a repara MySql și dacă îi va permite să ocupe un loc pe piață.

Acum Alianța Baze de date Deschise fără Oracle adaugă îndoieli suplimentare asupra cărei ramuri din MySql va fi considerată „oficial” dezvoltată mai departe. „Bifurcațiile sînt un fapt de viață în comunitatea cu sursă deschisă, discutabil una în întregime sănătoasă, ” scrie McAllister. „Ar fi bine ca firma Oracle să spere că nu va ajunge pe partea greșită a bifucației.” Pentru a face asta el sugerează că Oracle va trebui să recîștige încrederea și suportul comunității MySql – cu alte cuvinte, „să înceteze să acționeze ca Oracle.”

Oracle ar putea „ucide” MySql „fie direct sau prin lipsa unei dezvoltări/suport în întregime”, o poate vinde pentru a evita problemele anti-trust, sau „poate accepta MySql și sursa deschisă și poate să-și folosească expertiza technica pentru a se asigura că MySql continuă să fie cea mai populară bază de date cu sursă deschisă avansată”, a scris Widenius într-un mesaj din jurnal.

„Cea mai mare amenințare pentru viitorul MySql nu este Oracle ca entitate, ci faptul că talentele în domeniul MySql de la Sun se vor răspîndi pe aripile vîntului și vor ajunge la o mulțime de companii diferite ceea ce va da înapoi dezvoltarea și suportul MySql cu ani buni”, a scris el. Widenius este „pregătit să angajeze sau să găsească un cămin bun pentru tot personalul ce reprezintă nucleul MySql” la compania sa, Monty Program, sau „aproape de ea.”

 

Locații utile:

http://www.linux-mag.com/id/7342

http://monty-says.blogspot.com/2009/04/to-be-free-or-not-to-be-free.html

 

Related Articles

Bine ati venit!

Distribuie acest URL pe media socială

"Cu capãtul arcurilor, trecînd,
rãzboinicii
mîngîie roua..."

Yosa Buson (1715-1783)

facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button
reddit sharing button
wordpress sharing button
whatsapp sharing button
tumblr sharing button
pinterest sharing button
blogger sharing button
linkedin sharing button
xing sharing button

De ce revoluția Inteligențelor Artificiale are un defect

Inteligențele Artificiale pot să facă foarte bine lucruri repetitive și pot să analizeze eficient datele, totul 24 de ore pe zi, în funcție de specializare unele dintre ele pot să creeze înregistrări vide, pot să scrii esee, pot să genereze fotografii reliste și așa mai departe. Ele pot de asemenea să vindece niște boli sau să-i ajute pe oameni să vindece boli, Inteligențele Artificiale pot produce materiale noi la care oamenii nu s-au gîndit încă, iar indecisul Matt Ferrell abordează subiectul problemei Inteligenței Artificiale și ce se întîmplă în spatele scenei. Nu e prima oară cînd Matt Ferrell și-a îndreptat atenția spre Inteligențele respective iar acum atenția îi este îndreptată spre o problemă a acestora.

Cît de mare este spațiul?

Uneori este greu de înțeles cît de mare este universul în care trăim, și probabil e destul de dificil și pentru cei din domeniu chiar dacă ei știu cifrele / estimările mai bine ca restul lumii. Acum e nevoie de aproximativ o zi pentru a străbate planeta dintr-o parte în alta dar e nevoie de cîteva mii de ani pentru a ajunge la următoarea stea cu motoare actuale. Străbaterea Căii Lactee care are un diametru de vreo 100 de mii de ani lumină? Cea mai apropiată stea, Proxima Centariu, e la 4,22 ani lumină așa că fă tu calculele, îți vada un număr care cu suficiente cifre încît să te apuce cîrceii la mînă cînd îl scrii pe hîrtie. Iar universul are o grămadă de galaxii.

Andrew Strominger, Brian Green, găurile negre și gravitația cuantică

Andrew Strominger, renumit pentru munca sa în studierea găurilor negre, teoria șirurilor și gravitația cuantică, discută cu moderatorul Brian Green în înregistrarea încărcată de World Science Festival descriind ultimele sale rezultate și cum unele dintre ele pot fi testate de viiroarele observații. Programul este parte a seriei Mari idei (Big Ideas) la care și-au adus contribuția fundația John Templeton.

Acum o sută și ceva de ani gravitația era doar forța cu care Pămîntul îi trăgea pe toți spre el, acum ea e doar curbură a spațiului care se manifestă în preajma unui corp suficient de mare în mișcare (fie că e vorba de satelit, planetă, stea sau gaură neagră, pentru că toți ne mișcăm). Așa că poți considera discuția alăturată a cărei capitole sînt mai jos ca o introducere în situația de acum a fizicii.

Despre modificările genetice de care sînt capabili oamenii, martie 2025

Nu sîntem în luna martie 2025, sîntem în luna mai a aceluilași an, dar lucrurile nu s-au schimbat chiar atît de mult în ultimele două luni de cînd a fost luat inerviul, cel puțin nu la nivel public. Unelte precum CRISPR există în continuare iar unii sînt dispuși să-i învețe pe oameni să le folosească, așa că oamenii pot modifica în continuare plante, animale și chiar pe ei înșiși din punct de vedere genetic. Iar Cleo Abram discută în înregistrarea alăturată cu dr. Jennifer Doudna care a cîștigat premiul Nobel pentru descoperirea mecanismului ce a dus la CRISPR, adică acea tehnologie microscopcă care ne dă capacitatea de a vindeca unele boli, de a preveni altele și de a ne face corpurile mai puternice, mai rezistete și mai adaptate, dar și de a ne spori inteligența.

Iapetus și inelele lui Saturn

E nevoie să călătorești aproximativ 1,5 miliarde de kilometri pînă la luna lui Saturn Iapetus, a treia ca dimensiune, ca să vezi ce se întîmplă cu ea și de ce sînt momente în care este foarte vizibilă și momente în care aproape dispare. Luna respectivă are trăsături contrastante, adică un peisaj divizat unde lumina se luptă cu întunericul în timp ce un șir de munți colosali mai înalți decît Everestul este în jurul ecuatorului lunii respective. Luna respectivă rezistă explicațiilor pe măsură ce apare și dispare în funcție de orbita ei nu tocmai sferică în jurul lui Saturn.

Bio-hacker-ul care învață oamenii modificări genetice cu ajutorul CRISPR

Cei de la Quartz te invită să afli mai multe despre bio-hack-erul care vrea să învețe oamenii să-și modifice genele cu ajutorul CRISPR, un mecanism al bacteriilor pe care oamenii l-au descifrat și pe care-l pot folosi să modifice genele multor ființe vii, plante și animale deopotrivă, inclusiv oameni. Josiah Zayner este un biohacker care crede că oricine ar trebui să-și modifice ADN-ul cu ajutorul biotehnologiei. De aceea el a fondat o companie denumită The ODIN prin intermediul căreia vinde pachete biotehnologice care învață oamenii cum să modifice bacterii sau broaște.

Ce a găsit NASA în interiorul Soarelui

Cel puțin pentru moment încă nu te poți duce în interiorul Soarelui dar poți să adaugi o grămadă de filtre în timp ce te uiți la el cu ajutorul telescoapelor și poți să trimți sonde care să se învîrtă tot mai aproape de el, iar pe baza observațiilor poți să faci niște deducții despre ce se întîmplă în interior. Iar oamenii au făcut deja o grămadă de asemenea lucruri, acțiuni care să-i ajută să înțeleagă cum a apărut și cum se comportă steaua în jurul căreia ne învîrtim an de an și mulți ani după aceea. Astrum ne spune cîteva lucruri utile despre straturile Soarelui și ne ajută să descoperim de unde vine lumina.

Ce îi deranjează pe fizicieni la găurile negre

Găurile negre sînt încă ceva extraordinar în ce privește fizica universului în care trăim și ele rămîn în continuare un mister al acestui univers. Probabil într-o zi fizicienii vor rezolva acest mister dar în momentul de față ele sînt în continuare cercetare. De la distanță, pe baza observațiilor și pe baza deducțiilor produse pe baza acestor observații. Cleo Abram i-a luat un interviu faimosului fizician Brian Cox despre aceste găuri negre încercînd să ofere pe scurt modul în care fizicienii le percep, iar rezultatul este ceva suficient de interesant ca să urmărești pînă la capăt înregistrarea alăturată.

Capitolele ei sînt următoarele:

Investigînd materia întunecată

Cei de la Science Channel ne spune că descoperiri recenter le-au arătat cercetătorilor mari nori de ceea ce ei consideră a fi materie întunecată în universul nostru. De ce "consideră a fi"? Pentru că încă nimeni nu știe ce este materia întunecată, se știe că este ceva acolo datorită unor efecte precum gravitația dar acel ceva nu interacționează cu undele electromagnetice precum lumina pentru a ne arăta ce este acolo, așa că pentru moment totul este un mister.

Deci, ar putea fi informațiile respective o dovadă a existențe unor universuri multiple? Te poți alătura cercetărilor să afli secretele acestui mister dar pentru moment e suficient înregistrarea celor de la Science Channel penteu a avea o introducere bună în subiectul respectiv.

Roger Penrose despre timp, găuri negre și cosmos

În înregistrarea alăturată încărcată de World Science Festival laureatul premiului Novel adică Roger Penroe și moderatorul Brian Green explorează unele dintre cele mai importante lucruri cunoscute despre natura timpului, găurile negre și evoluția cosmică. Programul face parte din seria Marilor Idei (Big Ideas) ajutată de fundația John Templeton. O să-ți ia un pic de timp să urmărești explicațiile alăturate, el va depinde de viteza cu care te miști și în mod normal va dura o oră și 9 minute, dar nu va fi timp pierdut aiurea pentru că s-ar putea să-l recuperezi ușor înțelegînd natura timpului.

Capitolele discuției sînt următoarele:

  • 00:00 - Introducere
  • 00:49 - Introducerea participanților
  • 02:02 - O definiție în lucru a timpului
  • 07:25 - Aplicînd entropia și cea de-a doua lege a direcției timpului
  • 16:37 - Cum se presupune că a existat  universul de la început
  • 20:27 - Rezolvînd enigma ipotezelor trecutului
  • 31:46 - Investigînd expansiunea exponențială
  • 38:50 - Noile descoperiri și discursuri din anul 2004 încoace
  • 55:41 - O privire în cercetarea contnuă a lui Sir Roger Penrose
  • 01:08:17 - Credite

Putem îmbunătăți inteligența genetic?

Teoretic da, putem concepe copii genii sau, în caz că nu-s deja genii prin fecundarea naturală, îi putem modifica genetic pentru a face ce dorești tu ca părinte să facă: vrei să învețe foarte rapid și foarte bine, vrei să se miște rapid la sport reacționînd mult mai bine decît cei din jurul lui și așa mai departe. Practic, e nevoie de cunoașterea a unui număr cît mai mare de gene și cum interacționează ele. De multe ori nu doar o genă afectează o trăsătură sau alta ci sînt mai multe gene inclusiv cele recesive, adică cele moștenite de la bunici sau străbunici dar care nu se manifestă vizibil la părinți (una dintre ele este culoarea ochilor: bunicii pot avea ochi albaștri, părinții nu, dar o au doar nepoții pentru că combinațiile genetice obținute sînt cele corecte pentru manifestarea trăsăturii respective).

Neil deGrasse Tyson și Sean Carroll despre viitorul tehnologiei inseparabilității cuantice

În interviul din episodul StarTalk Plus alăturat se discută despre interacțiunea dintre fizica teoretică și validarea experimentală referindu-se la modul imaginat de George Gamaw de a simplifica conceptele fizice complexe prin povestirea elor. Discuția trece la modul prin care concepte precum marea explozie (Big Bang), teoria cîmpului cuantic și a inseparabilității (odinioară teoretică) au cîștigat credibilitate prin intermediul datelor, și apoi ei trec la plauzibilitatea și provocprile inseparabilității cuantice mai ales pe distanțe mari, și la implicațiile ei pentru tehnnologiile viitorului precum comunicarea cuantică sigură și calculatoarele.