cer instelat cort

AstroFest și SpaceFest 2025

Cele două evenimente vor avea loc în luna mai 2025 în București. Astrofest 2025 va avea loc în 24 mai 2025 între orele 10 și 22 în Parcul Crîngași din București. Eveniment este  găzduit de Adrian Bănuță, Astroclubul Bucuresti şi alţi 2 și e susținut de Primăria Sectorului 6 București. Tema celei de a XI-a ediții este Inteligența artifială. Vin roboții umanoizi.

Dracula în benzi desenate

Muzeul Județean de Istorie Brașov a anunțat albumul colectiv Dracula în benzi desenate care reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, primul astfel de album dedicat nemuritorului Dracula și în același timp cel mai mare și cel mai volumino album colectiv de bandă desenată românească publicat pînă acum - adică  251 de pagini de benzi desenate făcute special pentru acest proiect. Albumul a doborît recordurile stabilite de Istorii din '89 în benzi desenate, un alt proiect al Muzeului Județean de Istorie Brașov. Lansarea albumului și sesiunea de benzi desenate va avea loc miercuri, 12 februarie 2025 de la ora 18, în Sala Mare ARCUB din București, strada Lipscani nr 84-90.

Lansarea misiunii Clipper de la NASA spre Europa, octombrie 2024

Europa, adică satelitul lui Jupiter, este un alt loc unde poate exista viața în oceanul de apă lichidă de sub stratul gros de gheață din cauza influenței pe care gigantul gazos o are asupra satelitului iar cei de la NASA au trimis azi sonda misiunii Clipper spre acesta. Sonda a pornit azi spre Europa lansată fiind de o rachetă SpaceX Falcon Heavy de la complexul de lansare 39A al centrului spațial Kennedy al lui NASA din Florida și este cea mai mare ca dimensiune de pînă acum.

Boeing Starliner s-a întors pe Pămînt fără astronauți

Istoria științei și tehnologiei umane are o grămadă de succese cum ar fi munca lui Michael Faraday și a lui Albert Einsten (ca exemplu pentru că lista e lungă) dar are mai multe eșecuri decît succese iar întoarcerea lui Starliner de la Boeing fără astronauți e unul dintre ele - ea și-a completat călătoria întorcîndu-se pe planetă iar astronauții pe care ar fi trebuit să-i aducă înapoi rămîn acolo. Capsula s-a întors călătorind autonom și de una singură după ce s-a desprins de Stația Spațială Internațională. Ea a fost lansată cu ajutorul unei rachete în iunie 2024 avînd la bord Butch Wilmore și Suni Williams, astronauți NASA, dar a avut unele probleme tehnice așa că a fost considerat prea riscat să-i aducă pe cei doi înapoi acum.

Astronauții americani blocați pe Stația Spațială Internațională s-ar putea întoarce acasă cu SpaceX purtînd costumele lui Elon Musk

Dacă dr Beck a pomenit ieri despre astronauții blocați pe Stația Spațială Internațională poate ar fi bine să știi că ei s-ar putea întoarce acasă doar la începutul anul viitor. NASA a amînat din nou aducerea acasă a celor doi astronauți americani blocați în spațiu cu misiunea Boeing Starliner, relatează BBC, iar Digi24 a preluat acum cîteva zile știrea aducîndu-l pe fizicianul Cristian Presură în studio prin ajutorul unei convorbiri cu ajutorul tehnologiei. Misiunea de trimitere a oamenilor pe orbită a fost amînată de cîteva ori datorită unor probleme tehnice iar acum aceștia sînt blocați pe orbită din cauza altor probleme tehnice.

Despre exercițiul amenințării asterizilor al NASA, iunie 2024

Acum două zile, adică în cursul zilei 20 junie 2024 conform fusului orar de pe continentul american, cei de la NASA au derulat o conferință transmisă și online pe Youtube despre despre exercițiul lor în ce privește amenințarea asterizilor (al cincilea exercițiu bianual de apărare planetară a agenției derulat în 3 aprilie 2024). Oficiul de coordonare a apărării planetare a avut parteneriat cu FEMA și asistență de la departamentul SUA al biroului statului al afacerilor spațiale și au convenit ca exercițiul respectiv să informeze și să evalueze abilitatea SUA de a răspunde cu eficiență la potențialul impact al asteroizilor și al altor obiecte din apropierea Pămîntului.

Boeing Starliner a lansată ieri prima misiune cu echipaj uman la bord

Lansarea primei rachete Boing cu oameni la bord a fost amînată și am remarcat-o de cel puțin două ori, prima oară în 6 mai 2024 și a doua oară acum cîteva zile. Ieri s-a făcut o tenativă nouă de lansare care pînă la urmă a reușit: Starline-ul lui Boeing a decolat cu succes de la centrul spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida. Dacă cumva lansarea ar fi avut probleme și s-ar fi finalizat precum ultima decolare a navetei spațiale Challenger în anul 1986 (aceasta dezmembrat la 73 de secunde după lansare, ceea ce a dus la moartea celor șapte membri ai echipajului) am fi aflat toți de la știri acest lucru aseară și azi noapte.

Program astro fest 2024

Ediția de anul acesta a lui astro fest va avea loc în 18 mai 2024 în parcul Crîngași, București, între orele 10 șu 22. Evenimentul este organizat de Asociația Science & Technoloy și revista Știință & Tehnică (sau Știință & tehnologie dacă preferi varianta asta) cu sprijinul Primăriei Sectorului 6 tot din București prin Centrul Cultural European Sector 6, sub egida Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, cu participarea Forțelor Aeriene, Navale și Terestre.

Lansarea primei rachete Boeing cu oameni la bord a fost amînată

Acum cîteva zile, în 6 mai 2024, s-a încercat lansarea primei rachete Boing cu oameni la bord dar aceasta a fost amînată din cauza unei probleme la valvă sau valve cu numai două ore înaintea lansării propriu zise. Probabil că lansarea se va relua la un moment dată după ce problemele tehnice vor fi rezolvate, nu vrem catastrofe similare celei a navetei Challenger din cauza unor asermenea probleme.

Astronauțul Barry "Butch" Wilmore și pilotul Suni Williams vor fi primul echipaj NASA care va zbura la bordul Boeing Starliner dacă nu apar schimbări pînă la următoarea încercare de lansare.

Starea NASA pentru anul 2024

Cei de la NASA prezintă anual starea organizației iar anul acesta administratorul Bill Nelson a vorbit ascultătorilor săi despre organizație. Și ar trebui să fii atent sau atentă pentru că rolul organizației nu s-a terminat odată cu punerea primului om pe Lună sau cu încetarea în 1972 a misiunilor umane acolo. De atunci pînă acum au făcut NASA a făcut o grămadă de descoperiri în ce privește galaxia și universul în care ne aflăm și au de gînd să se reîntoarcă pe Lună ceva mai permanent (cu o bază lunară) decît simple misiuni umane acolo.

NASA și eclipsa solară totală din 8 aprilie 2024

E cam greu să vedem cu ochii noștri eclipsa solară totală ce este vizibilă acum pe teritoriul SUA dar cei de la NASA s-au grăbit să facă o transmisie în direct (sau live dacă îți plac englezismele) a evenimentului. Poate o să urmărești și următoarea eclipsă totală de soare în direct și pe cer fără vreun monitor prin preajmă, poate o s-o urmărești de pe Stația Spațială Internațională sau de pe Lună avînd Pămîntul ca piedică între tine și Soare dar pentru moment e tot ce ai sau avem la dispoziție.

Conferința de știri NASA despre misiunea lunară Artemis

Dacă te intereseză știrile recente despre planurile americanilor pentru suprafața lunară și următoarele misiuni spre satelitul natural al Pămîntului poți să asculți conferința de știri NASA alăturată. Mai ales că americanii au transmis deja o misiune fără oameni în jurul Selenei (un nume alternativ al Lunii dat în antichitate) și vor să retrimită nave cu oameni care să selenizeze (adică să aterizeze pe Lună) în următorii ani. Conferința a fost transmisă pe Youtube acum 3 zile dar am apucat să o urmăresc doar acum.

Astronauta Tracy Dyson a fost lansată pe orbită

Cei de la NASA au aranjat lansarea pe orbită a astronautei Tracy Dyson acum cîteva ore iar lansarea a fost transmisă în direct pe Youtube  (și probabil pe alte platforme), totul cu ajutorul tehnologiei morderne. Durata totală a înregistrării este de o oră și ceva, vreo 82 de minute în total, așa că ai de așteptat pînă vezi tot ce se poate vedea prin intermediul ei. Vizionare plăcută.

Sonda Juno face zboruri istorice în jurul sateliților lui Jupiter

Misiunea Juno chiar pentru asta a fost pusă la punct, pentru ca sonda să înregistreze cît mai multe detalii despre planeta Jupiter și sateliții ei. Iar cei de la NASA s-au gîndit să facă o conferință de presă acum cîteva zile ca să prezinte lumii cît mai multe informații despre succesul ei și s-au apucat să vorbească despre faptul că sonda Juno face zboruri istorice în jurul sateliților lui Jupiter. Iar informațiile nu-s deloc de ignorat, mai ales că sateliți precum Europa ar putea să aibă ființe vii în oceanul pe care oamenii de știință îl consideră că se află la adîncime sub stratul gros de gheață produs de interacțiunea cu spațiul cosmic (Europa nu are atmosferă precum Pămîntul).

Finalizarea perioadei de pregătire a astronauților în anul 2024

Cine se înscrie la cursurile de pregătire a astronauților NASA s-ar putea să le finalizeze la un moment dat, cam într-un an sau doi, dacă totul merge bine pentru el sau ea și la final ar trebui să se pregătească pentru chestii online de genul acesteia. Nu mă aștept ca aceste cursuri să fie ușoare, cum nici spațiul cosmic nu este deloc locuibil și nici forțele ce sînt aplicate asupra corpurilor astronauților la decolarea și aterizarea navelor nu sînt deloc mici.

NASA despre primul lor zbor științific comercial pe Lună

E bine de știut (de ținut la curent) cu pașii pe care entități precum NASA le fac spre spațiul cosmos, mai ales că planurilor unora de a face colonii pe Lună sau Marte sînt încă active. Iar cei de la NASA au vorbit luni despre primul lor zbor științific comercial pe Lună, așa că fii cu ochii cît cepele și urechile larg deschise ca să afli mai multe despre el. Probabil că n-o să zbori la următoarele decolări spre statelitul natural terestru, nu cu NASA, cel puțin, dar e bine să fii la curent cu ce fac și eu ca să te îmbarci pe nava potrivită daxă vrei să pleci cu ei sau cu altcineva.

Echipa SpaceX Crew-8 de la NASA ajunge pe Stația Spațială Internațională

Apropo de prima echipă comercială și științfică de la NASA care a decolat în cursul zilei de luni, nava de la SpaceXa a andocat pe marginea Stației Spațiale Internaționale iar echipa a intrat în stație. Nu e decît un pas al călătoriei lor pentru că ar trebui să stea acolo măcar 6 luni, dar fiecare pas este interesant pentru simplul motiv pentru că unii vor coloni pe Lună, alte stații spațiale pe orbita Pămîntului după ce aceasta va fi retrasă din funcțiune și colonii pe Marte sau stații spațiale locuite pe orbita planetei roșii.

Lansarea navei SpaceX Crew-8 de la NASA

Dacă nu ai apucat să urmărești lansarea navei SpaceX Crew-8 de la NASA și transmisia în direc de pe YouTube acum ai un prilej bun să îi urmărești cum decolează spre spațiul cosmic. Nu este deloc o problemă dacă ai văzut-o deja sau dacă cei de la știri ți-au arătat informații și secvențe video, poți să urmărești în întregine sau din nou. Nu te împiedică nimeni să urmărești progresul programului lor spațial de oricîte ori ai ocazia iar înregistrarea asta este o ocazie bună.

O explozie solară triplă observată în februarie 2024

Observatorul dinamic solar (sau The Solar Dynamics Observatory -SDO dacă-ți plac englezismele) a observat trei explozii solare din clasa X între 21 și 22 februarie 2024. Animația alăturată arată o prezentare a acelui eveniment (cum ar fi trebui să arate pentru ochii umani dacă am vedea pe mai multe lungimi de undă) și cum mai multe raze pe mai multe lungimi de undă sînt captate de observatorul solar. Prima parte a animației este o prezntare a imagisticii la 131 și 171 angstromi, a doua la 171 și 304 iar ultima la 171 și 1600. Fiecare lungime de undă diferă în ce privește temperatura plasmei și arată diferite straturi și caracteristici ale Soarelui.

Cercetătorii testează stimularea activă a creierului împotriva depresiei

Sau un al caz (tipuri de cazuri) în care simularea poate ajuta iar situația nu este deloc de ignorat pentru că depresia face o mulțime de victime iar pe unele reușește chiar să le omoare prin sinucidere sau acccidente din cauza neatenției (oamenii sînt atenți la propriile gînduri mai mult decît la trafic sau mediul înconjurător). Doctorii compară simularea actuală cu adăugarea unui stabilizator (preacemaker) în creier. Procedura neuronală actuală implică implantarea unor electrozi în creier care sînt atașați unui dispozitiv care este plasat sub pielea pieptului pacientului.

Distribuie acest URL pe media socială

"Cu capãtul arcurilor, trecînd,
rãzboinicii
mîngîie roua..."

Yosa Buson (1715-1783)

facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button
reddit sharing button
wordpress sharing button
whatsapp sharing button
tumblr sharing button
pinterest sharing button
blogger sharing button
linkedin sharing button
xing sharing button

Ce sînt șirurile în teoria șirurilor

Teoria șirurilor (sau "string theory" dacă preferi limba engleză) este o teorie fizică încă nedovedită științific ce încearcă să descrie universul la nivelul cel mai fundamental prin considerarea particulelor elementare ca fiind mici fire vibrante în loc de ceva reprezentat ca un punct. Fizicienii lucrează de cîteva decenii la ea dar nu au reușit încă să unifice toate forțele fundamentale și particulele, inclusiv gravitația, în cadrul unui singur cadru matematic. Asta nu îi împiedică pe unii să continue în folosirea ei și să încerce mai departe demostrarea ei științifică cu ajutorul matematicii și a observațiilor.

De ce revoluția Inteligențelor Artificiale are un defect

Inteligențele Artificiale pot să facă foarte bine lucruri repetitive și pot să analizeze eficient datele, totul 24 de ore pe zi, în funcție de specializare unele dintre ele pot să creeze înregistrări vide, pot să scrii esee, pot să genereze fotografii reliste și așa mai departe. Ele pot de asemenea să vindece niște boli sau să-i ajute pe oameni să vindece boli, Inteligențele Artificiale pot produce materiale noi la care oamenii nu s-au gîndit încă, iar indecisul Matt Ferrell abordează subiectul problemei Inteligenței Artificiale și ce se întîmplă în spatele scenei. Nu e prima oară cînd Matt Ferrell și-a îndreptat atenția spre Inteligențele respective iar acum atenția îi este îndreptată spre o problemă a acestora.

Cît de mare este spațiul?

Uneori este greu de înțeles cît de mare este universul în care trăim, și probabil e destul de dificil și pentru cei din domeniu chiar dacă ei știu cifrele / estimările mai bine ca restul lumii. Acum e nevoie de aproximativ o zi pentru a străbate planeta dintr-o parte în alta dar e nevoie de cîteva mii de ani pentru a ajunge la următoarea stea cu motoare actuale. Străbaterea Căii Lactee care are un diametru de vreo 100 de mii de ani lumină? Cea mai apropiată stea, Proxima Centariu, e la 4,22 ani lumină așa că fă tu calculele, îți vada un număr care cu suficiente cifre încît să te apuce cîrceii la mînă cînd îl scrii pe hîrtie. Iar universul are o grămadă de galaxii.

Andrew Strominger, Brian Green, găurile negre și gravitația cuantică

Andrew Strominger, renumit pentru munca sa în studierea găurilor negre, teoria șirurilor și gravitația cuantică, discută cu moderatorul Brian Green în înregistrarea încărcată de World Science Festival descriind ultimele sale rezultate și cum unele dintre ele pot fi testate de viiroarele observații. Programul este parte a seriei Mari idei (Big Ideas) la care și-au adus contribuția fundația John Templeton.

Acum o sută și ceva de ani gravitația era doar forța cu care Pămîntul îi trăgea pe toți spre el, acum ea e doar curbură a spațiului care se manifestă în preajma unui corp suficient de mare în mișcare (fie că e vorba de satelit, planetă, stea sau gaură neagră, pentru că toți ne mișcăm). Așa că poți considera discuția alăturată a cărei capitole sînt mai jos ca o introducere în situația de acum a fizicii.

Despre modificările genetice de care sînt capabili oamenii, martie 2025

Nu sîntem în luna martie 2025, sîntem în luna mai a aceluilași an, dar lucrurile nu s-au schimbat chiar atît de mult în ultimele două luni de cînd a fost luat inerviul, cel puțin nu la nivel public. Unelte precum CRISPR există în continuare iar unii sînt dispuși să-i învețe pe oameni să le folosească, așa că oamenii pot modifica în continuare plante, animale și chiar pe ei înșiși din punct de vedere genetic. Iar Cleo Abram discută în înregistrarea alăturată cu dr. Jennifer Doudna care a cîștigat premiul Nobel pentru descoperirea mecanismului ce a dus la CRISPR, adică acea tehnologie microscopcă care ne dă capacitatea de a vindeca unele boli, de a preveni altele și de a ne face corpurile mai puternice, mai rezistete și mai adaptate, dar și de a ne spori inteligența.

Iapetus și inelele lui Saturn

E nevoie să călătorești aproximativ 1,5 miliarde de kilometri pînă la luna lui Saturn Iapetus, a treia ca dimensiune, ca să vezi ce se întîmplă cu ea și de ce sînt momente în care este foarte vizibilă și momente în care aproape dispare. Luna respectivă are trăsături contrastante, adică un peisaj divizat unde lumina se luptă cu întunericul în timp ce un șir de munți colosali mai înalți decît Everestul este în jurul ecuatorului lunii respective. Luna respectivă rezistă explicațiilor pe măsură ce apare și dispare în funcție de orbita ei nu tocmai sferică în jurul lui Saturn.

Bio-hacker-ul care învață oamenii modificări genetice cu ajutorul CRISPR

Cei de la Quartz te invită să afli mai multe despre bio-hack-erul care vrea să învețe oamenii să-și modifice genele cu ajutorul CRISPR, un mecanism al bacteriilor pe care oamenii l-au descifrat și pe care-l pot folosi să modifice genele multor ființe vii, plante și animale deopotrivă, inclusiv oameni. Josiah Zayner este un biohacker care crede că oricine ar trebui să-și modifice ADN-ul cu ajutorul biotehnologiei. De aceea el a fondat o companie denumită The ODIN prin intermediul căreia vinde pachete biotehnologice care învață oamenii cum să modifice bacterii sau broaște.

Ce a găsit NASA în interiorul Soarelui

Cel puțin pentru moment încă nu te poți duce în interiorul Soarelui dar poți să adaugi o grămadă de filtre în timp ce te uiți la el cu ajutorul telescoapelor și poți să trimți sonde care să se învîrtă tot mai aproape de el, iar pe baza observațiilor poți să faci niște deducții despre ce se întîmplă în interior. Iar oamenii au făcut deja o grămadă de asemenea lucruri, acțiuni care să-i ajută să înțeleagă cum a apărut și cum se comportă steaua în jurul căreia ne învîrtim an de an și mulți ani după aceea. Astrum ne spune cîteva lucruri utile despre straturile Soarelui și ne ajută să descoperim de unde vine lumina.

Ce îi deranjează pe fizicieni la găurile negre

Găurile negre sînt încă ceva extraordinar în ce privește fizica universului în care trăim și ele rămîn în continuare un mister al acestui univers. Probabil într-o zi fizicienii vor rezolva acest mister dar în momentul de față ele sînt în continuare cercetare. De la distanță, pe baza observațiilor și pe baza deducțiilor produse pe baza acestor observații. Cleo Abram i-a luat un interviu faimosului fizician Brian Cox despre aceste găuri negre încercînd să ofere pe scurt modul în care fizicienii le percep, iar rezultatul este ceva suficient de interesant ca să urmărești pînă la capăt înregistrarea alăturată.

Capitolele ei sînt următoarele:

Investigînd materia întunecată

Cei de la Science Channel ne spune că descoperiri recenter le-au arătat cercetătorilor mari nori de ceea ce ei consideră a fi materie întunecată în universul nostru. De ce "consideră a fi"? Pentru că încă nimeni nu știe ce este materia întunecată, se știe că este ceva acolo datorită unor efecte precum gravitația dar acel ceva nu interacționează cu undele electromagnetice precum lumina pentru a ne arăta ce este acolo, așa că pentru moment totul este un mister.

Deci, ar putea fi informațiile respective o dovadă a existențe unor universuri multiple? Te poți alătura cercetărilor să afli secretele acestui mister dar pentru moment e suficient înregistrarea celor de la Science Channel penteu a avea o introducere bună în subiectul respectiv.

Roger Penrose despre timp, găuri negre și cosmos

În înregistrarea alăturată încărcată de World Science Festival laureatul premiului Novel adică Roger Penroe și moderatorul Brian Green explorează unele dintre cele mai importante lucruri cunoscute despre natura timpului, găurile negre și evoluția cosmică. Programul face parte din seria Marilor Idei (Big Ideas) ajutată de fundația John Templeton. O să-ți ia un pic de timp să urmărești explicațiile alăturate, el va depinde de viteza cu care te miști și în mod normal va dura o oră și 9 minute, dar nu va fi timp pierdut aiurea pentru că s-ar putea să-l recuperezi ușor înțelegînd natura timpului.

Capitolele discuției sînt următoarele:

  • 00:00 - Introducere
  • 00:49 - Introducerea participanților
  • 02:02 - O definiție în lucru a timpului
  • 07:25 - Aplicînd entropia și cea de-a doua lege a direcției timpului
  • 16:37 - Cum se presupune că a existat  universul de la început
  • 20:27 - Rezolvînd enigma ipotezelor trecutului
  • 31:46 - Investigînd expansiunea exponențială
  • 38:50 - Noile descoperiri și discursuri din anul 2004 încoace
  • 55:41 - O privire în cercetarea contnuă a lui Sir Roger Penrose
  • 01:08:17 - Credite

Putem îmbunătăți inteligența genetic?

Teoretic da, putem concepe copii genii sau, în caz că nu-s deja genii prin fecundarea naturală, îi putem modifica genetic pentru a face ce dorești tu ca părinte să facă: vrei să învețe foarte rapid și foarte bine, vrei să se miște rapid la sport reacționînd mult mai bine decît cei din jurul lui și așa mai departe. Practic, e nevoie de cunoașterea a unui număr cît mai mare de gene și cum interacționează ele. De multe ori nu doar o genă afectează o trăsătură sau alta ci sînt mai multe gene inclusiv cele recesive, adică cele moștenite de la bunici sau străbunici dar care nu se manifestă vizibil la părinți (una dintre ele este culoarea ochilor: bunicii pot avea ochi albaștri, părinții nu, dar o au doar nepoții pentru că combinațiile genetice obținute sînt cele corecte pentru manifestarea trăsăturii respective).

Știri