cer instelat cort

Moartea și viața

În aceste zile creștinii își sărbătoresc zeul și puterea pe care i-o atribuie acestuia asupra morții: se spune că el a înviat din morți și că a mai petrecut un timp printre oameni înainte de a dispare, ridicîndu-se la ceruri. N-am de gînd să scriu despre această sărbătoare, deși punctul meu de vedere față de Isus este foarte diferit față de cel al creștinulor, dar vreau să scriu despre moarte și viață din punctul meu de vedere.

Una dintre exprimările pe care le-am auzit în ultimii ani a fost că "nu ne-am născut la momentul potrivit". În funcție de moment și de persoană, el era o manifestare de a dorinței de a trăi în alte vremuri, aparent mult mai interesante decît cele de azi, sau o căutare de evadare din mijlocul suferințelor și problemelor cotidiene. Ei bine, nu sînt de acord cu o asemenea formulare. Nu o împărtășesc, ba chiar spun că ne-am născut tocmai la locul și momentul potrivit, toți și fiecare dintre noi, și am mai multe motive pentru care susțin așa ceva:

  • întotdeauna va apare altcineva în locul nostru dacă noi am dispărea, indiferent dacă este vorba de o persoană, un grup-popor sau specie. Dacă noi n-am mai trăi ar trăi altcineva în locul nostru, cu toate bucuriile și problemele vieții așa cum le cunoaștem, sau poate altele noi. Așa că mai bine să trăim noi decît altcineva... viața este mult prea frumoasă pentru a nu ne bucura de ea. Nu vă mai transferați problemele la alții că aceia au deja prea multe probleme chiar și fără ale voastre.
  • am citit mai demult despre un blestem chinezesc foarte potrivit pentru a fi amintit în acest articol. El sună cam așa, dacă îl mai țin bine minte: "fie să trăiești vremuri interesante". Viața implică riscuri în fiecare moment al ei și poți să o pierzi oricînd, din motive stupide uneori, dar atîta vreme cît dai un scop anume vieții și acțiunilor tale este irelevant momentul în care ea se termină. Este mult mai important ce lași în urma ta. Fiecare epocă, fiecare generație are vremurile ei interesante, în timpul cărora fiecare om poate avea, într-o măsură mai mare sau mai mică, o influență asupra vieților celorlalți. Cu alte cuvinte, cel mai bun refugiu este propria viață. Prin intermediul ei fiecare poate trăi ceva extraordinar. Nu vă mai transferați dorințele și visele la alții că sînt deja prea multe grămezi chiar și fără ale voastre, trăiți-le.

Pe de altă parte, revenind la imaginea mea asupra vieții, oamenii sînt animale sociale și viețile noastre sînt interconectate cu între ele și conectate cu toate celelalte creaturi vii de pe planetă. Fie că vrem sau nu, fiecare ne aducem contribuția la viețile altora din jurul nostru, direct sau indirect. Din punctul meu de vedere calitatea vieții fiecăruia se măsoară în contribuția (negativă sau pozitivă) pe care o aduce în lumea din jurul lui. Chiar și prin moarte aducem o contribuție în lumea din jur, pe măsură ce corpurile noastre se estompează în mediul natural devenind hrană pentru viețuitoare (animale de pradă sau bacterii și viruși). Nu vă mai fie greață, că-i doar un mecanism în întregime natural și își va continua procesul indiferent dacă vă place sau nu.

Din punctul de vedere al naturii moartea nu este decît o transformare: un corp trece dintr-o stare în alta. Elementele sale componente vor continua să existe, așa cum există de cînd s-au format în mijlocul stelelor, acum miliarde de ani, doar că vor face parte din alte combinații chimice și vor fi dispersate într-o mulțime de alte ființe. Așa cum noi sîntem compuși din ființele care au trăit înaintea noastră în ultimele milioane și miliarde de ani. Modelul chimic și fizic pe care îl formează o persoană în timpul vieții este aparent pierdut prin moarte, pe măsură ce atomii și energia sa se dispersează în mediul înconjurător.

Prin definiție, sufletul este o formă de energie. Unii îi atribuie o oarecare inteligență, dar pentru ideea pe care vreau să o ilustrez este irelevant cîtă inteligență are un suflet. Ceea ce vreau să subliniez este că nu există nici un motiv pentru care acest suflet nu s-ar dispersa, într-o formă sau alta, pe urmele corpului care l-a găzduit. Se poate pierde printre celelalte tipare energetice sau poate să se încadreze în poveștile religioase ale umanității: unii susțin că sufletul își găsește altă gazdă (presupunînd că nu a găsit deja alta încă înainte de moarte), alții susțin că trece la alte nivele energetice (și le-au dat o mulțime de denumiri precum nirvana, iad, rai, etc).

Fiecare dintre noi își trăiește viața așa cum crede el de cuviință și conform regulilor societății din jurul lu, se adaptează într-o măsură mai mare sau mai mică și are succes în funcție de calitățile sale și ca măsură a gradului său de integrare în societate. Una dintre cele mai vechi reacții pe care le-au stîrnit acțiunile unei persoane este respectul (mai sînt și altele, unele chiar opuse, dar pentru moment nu mă interesează). În momentul în care respecți gîndurile, acțiunile și rezultatele unei persoane îi respecți modul în care își trăiește viața, iar în acest caz devii într-un fel obligat să îi respecți și dorințele în ce privește modul în care dorește să și-o încheie. De cele mai multe ori modul în care (alegi să) mori este doar un rezultat în care ți-ai trăit viața, indiferent dacă moartea a fost o decizie conștientă, concluzia finală a proceselor biologice sau a existat un ajutor extern (de orice fel).

Pînă la urmă cea mai mare victorie asupra morții nu se măsoară în lungimea vieții ci în modul în care privești viața și moartea (adică cu seninătate) și în modul în care alegi să trăiești.

 

 

Related Articles

Targul anticarilor

Andrei Plesu despre capitalismul karaoke

Initiativa de afaceri - taxa pe parcare

Distribuie acest URL pe media socială

"Cu capãtul arcurilor, trecînd,
rãzboinicii
mîngîie roua..."

Yosa Buson (1715-1783)

facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button
reddit sharing button
wordpress sharing button
whatsapp sharing button
tumblr sharing button
pinterest sharing button
blogger sharing button
linkedin sharing button
xing sharing button

De ce revoluția Inteligențelor Artificiale are un defect

Inteligențele Artificiale pot să facă foarte bine lucruri repetitive și pot să analizeze eficient datele, totul 24 de ore pe zi, în funcție de specializare unele dintre ele pot să creeze înregistrări vide, pot să scrii esee, pot să genereze fotografii reliste și așa mai departe. Ele pot de asemenea să vindece niște boli sau să-i ajute pe oameni să vindece boli, Inteligențele Artificiale pot produce materiale noi la care oamenii nu s-au gîndit încă, iar indecisul Matt Ferrell abordează subiectul problemei Inteligenței Artificiale și ce se întîmplă în spatele scenei. Nu e prima oară cînd Matt Ferrell și-a îndreptat atenția spre Inteligențele respective iar acum atenția îi este îndreptată spre o problemă a acestora.

Cît de mare este spațiul?

Uneori este greu de înțeles cît de mare este universul în care trăim, și probabil e destul de dificil și pentru cei din domeniu chiar dacă ei știu cifrele / estimările mai bine ca restul lumii. Acum e nevoie de aproximativ o zi pentru a străbate planeta dintr-o parte în alta dar e nevoie de cîteva mii de ani pentru a ajunge la următoarea stea cu motoare actuale. Străbaterea Căii Lactee care are un diametru de vreo 100 de mii de ani lumină? Cea mai apropiată stea, Proxima Centariu, e la 4,22 ani lumină așa că fă tu calculele, îți vada un număr care cu suficiente cifre încît să te apuce cîrceii la mînă cînd îl scrii pe hîrtie. Iar universul are o grămadă de galaxii.

Andrew Strominger, Brian Green, găurile negre și gravitația cuantică

Andrew Strominger, renumit pentru munca sa în studierea găurilor negre, teoria șirurilor și gravitația cuantică, discută cu moderatorul Brian Green în înregistrarea încărcată de World Science Festival descriind ultimele sale rezultate și cum unele dintre ele pot fi testate de viiroarele observații. Programul este parte a seriei Mari idei (Big Ideas) la care și-au adus contribuția fundația John Templeton.

Acum o sută și ceva de ani gravitația era doar forța cu care Pămîntul îi trăgea pe toți spre el, acum ea e doar curbură a spațiului care se manifestă în preajma unui corp suficient de mare în mișcare (fie că e vorba de satelit, planetă, stea sau gaură neagră, pentru că toți ne mișcăm). Așa că poți considera discuția alăturată a cărei capitole sînt mai jos ca o introducere în situația de acum a fizicii.

Despre modificările genetice de care sînt capabili oamenii, martie 2025

Nu sîntem în luna martie 2025, sîntem în luna mai a aceluilași an, dar lucrurile nu s-au schimbat chiar atît de mult în ultimele două luni de cînd a fost luat inerviul, cel puțin nu la nivel public. Unelte precum CRISPR există în continuare iar unii sînt dispuși să-i învețe pe oameni să le folosească, așa că oamenii pot modifica în continuare plante, animale și chiar pe ei înșiși din punct de vedere genetic. Iar Cleo Abram discută în înregistrarea alăturată cu dr. Jennifer Doudna care a cîștigat premiul Nobel pentru descoperirea mecanismului ce a dus la CRISPR, adică acea tehnologie microscopcă care ne dă capacitatea de a vindeca unele boli, de a preveni altele și de a ne face corpurile mai puternice, mai rezistete și mai adaptate, dar și de a ne spori inteligența.

Iapetus și inelele lui Saturn

E nevoie să călătorești aproximativ 1,5 miliarde de kilometri pînă la luna lui Saturn Iapetus, a treia ca dimensiune, ca să vezi ce se întîmplă cu ea și de ce sînt momente în care este foarte vizibilă și momente în care aproape dispare. Luna respectivă are trăsături contrastante, adică un peisaj divizat unde lumina se luptă cu întunericul în timp ce un șir de munți colosali mai înalți decît Everestul este în jurul ecuatorului lunii respective. Luna respectivă rezistă explicațiilor pe măsură ce apare și dispare în funcție de orbita ei nu tocmai sferică în jurul lui Saturn.

Bio-hacker-ul care învață oamenii modificări genetice cu ajutorul CRISPR

Cei de la Quartz te invită să afli mai multe despre bio-hack-erul care vrea să învețe oamenii să-și modifice genele cu ajutorul CRISPR, un mecanism al bacteriilor pe care oamenii l-au descifrat și pe care-l pot folosi să modifice genele multor ființe vii, plante și animale deopotrivă, inclusiv oameni. Josiah Zayner este un biohacker care crede că oricine ar trebui să-și modifice ADN-ul cu ajutorul biotehnologiei. De aceea el a fondat o companie denumită The ODIN prin intermediul căreia vinde pachete biotehnologice care învață oamenii cum să modifice bacterii sau broaște.

Ce a găsit NASA în interiorul Soarelui

Cel puțin pentru moment încă nu te poți duce în interiorul Soarelui dar poți să adaugi o grămadă de filtre în timp ce te uiți la el cu ajutorul telescoapelor și poți să trimți sonde care să se învîrtă tot mai aproape de el, iar pe baza observațiilor poți să faci niște deducții despre ce se întîmplă în interior. Iar oamenii au făcut deja o grămadă de asemenea lucruri, acțiuni care să-i ajută să înțeleagă cum a apărut și cum se comportă steaua în jurul căreia ne învîrtim an de an și mulți ani după aceea. Astrum ne spune cîteva lucruri utile despre straturile Soarelui și ne ajută să descoperim de unde vine lumina.

Ce îi deranjează pe fizicieni la găurile negre

Găurile negre sînt încă ceva extraordinar în ce privește fizica universului în care trăim și ele rămîn în continuare un mister al acestui univers. Probabil într-o zi fizicienii vor rezolva acest mister dar în momentul de față ele sînt în continuare cercetare. De la distanță, pe baza observațiilor și pe baza deducțiilor produse pe baza acestor observații. Cleo Abram i-a luat un interviu faimosului fizician Brian Cox despre aceste găuri negre încercînd să ofere pe scurt modul în care fizicienii le percep, iar rezultatul este ceva suficient de interesant ca să urmărești pînă la capăt înregistrarea alăturată.

Capitolele ei sînt următoarele:

Investigînd materia întunecată

Cei de la Science Channel ne spune că descoperiri recenter le-au arătat cercetătorilor mari nori de ceea ce ei consideră a fi materie întunecată în universul nostru. De ce "consideră a fi"? Pentru că încă nimeni nu știe ce este materia întunecată, se știe că este ceva acolo datorită unor efecte precum gravitația dar acel ceva nu interacționează cu undele electromagnetice precum lumina pentru a ne arăta ce este acolo, așa că pentru moment totul este un mister.

Deci, ar putea fi informațiile respective o dovadă a existențe unor universuri multiple? Te poți alătura cercetărilor să afli secretele acestui mister dar pentru moment e suficient înregistrarea celor de la Science Channel penteu a avea o introducere bună în subiectul respectiv.

Roger Penrose despre timp, găuri negre și cosmos

În înregistrarea alăturată încărcată de World Science Festival laureatul premiului Novel adică Roger Penroe și moderatorul Brian Green explorează unele dintre cele mai importante lucruri cunoscute despre natura timpului, găurile negre și evoluția cosmică. Programul face parte din seria Marilor Idei (Big Ideas) ajutată de fundația John Templeton. O să-ți ia un pic de timp să urmărești explicațiile alăturate, el va depinde de viteza cu care te miști și în mod normal va dura o oră și 9 minute, dar nu va fi timp pierdut aiurea pentru că s-ar putea să-l recuperezi ușor înțelegînd natura timpului.

Capitolele discuției sînt următoarele:

  • 00:00 - Introducere
  • 00:49 - Introducerea participanților
  • 02:02 - O definiție în lucru a timpului
  • 07:25 - Aplicînd entropia și cea de-a doua lege a direcției timpului
  • 16:37 - Cum se presupune că a existat  universul de la început
  • 20:27 - Rezolvînd enigma ipotezelor trecutului
  • 31:46 - Investigînd expansiunea exponențială
  • 38:50 - Noile descoperiri și discursuri din anul 2004 încoace
  • 55:41 - O privire în cercetarea contnuă a lui Sir Roger Penrose
  • 01:08:17 - Credite

Putem îmbunătăți inteligența genetic?

Teoretic da, putem concepe copii genii sau, în caz că nu-s deja genii prin fecundarea naturală, îi putem modifica genetic pentru a face ce dorești tu ca părinte să facă: vrei să învețe foarte rapid și foarte bine, vrei să se miște rapid la sport reacționînd mult mai bine decît cei din jurul lui și așa mai departe. Practic, e nevoie de cunoașterea a unui număr cît mai mare de gene și cum interacționează ele. De multe ori nu doar o genă afectează o trăsătură sau alta ci sînt mai multe gene inclusiv cele recesive, adică cele moștenite de la bunici sau străbunici dar care nu se manifestă vizibil la părinți (una dintre ele este culoarea ochilor: bunicii pot avea ochi albaștri, părinții nu, dar o au doar nepoții pentru că combinațiile genetice obținute sînt cele corecte pentru manifestarea trăsăturii respective).

Neil deGrasse Tyson și Sean Carroll despre viitorul tehnologiei inseparabilității cuantice

În interviul din episodul StarTalk Plus alăturat se discută despre interacțiunea dintre fizica teoretică și validarea experimentală referindu-se la modul imaginat de George Gamaw de a simplifica conceptele fizice complexe prin povestirea elor. Discuția trece la modul prin care concepte precum marea explozie (Big Bang), teoria cîmpului cuantic și a inseparabilității (odinioară teoretică) au cîștigat credibilitate prin intermediul datelor, și apoi ei trec la plauzibilitatea și provocprile inseparabilității cuantice mai ales pe distanțe mari, și la implicațiile ei pentru tehnnologiile viitorului precum comunicarea cuantică sigură și calculatoarele.