cer instelat cort

Misterele minții umane

Crezi cumva că știi deja toate secretele minții umane? Sau că civilizația umană a reușit să le afle în întregime după cîteva mii de studiere empirică ori după cîteva decenii de cercetare științifică? Ei bine, anumite aspecte ale funcționării creierului pe care majoritatea îl are închis în tărtăcuță (dacă nu ești sigur că ai așa ceva, adică neuroni care formează materie cenușie în locul tărîțelor obișnuite, poate n-ar trebui să continui să citești articolul ăsta) sînt cunoscute, dar o mulțime de alte elemente sînt încă considerate adevărate mistere ale minții umane.

Starea de conștiență

Adică momentele din zi care încep cu trezirea dis de dimineață (presupunînd că ești o persoană matinală și că nu-ți pierzi nopțile prin baruri, ori jucîndu-te sau lucrînd la calculator), mersul la baie și impulsul dat de apa rece, micul dejul copios și ceașca de cafea, ori de aerul rece al iernii. Adică momentele în care ești cît de cît conștient și interacționezi cu mediul înconjurător din această perspectivă. Un subiect complex care i-a bîntuit pe filozofi (acei oamenii de științi ai antichității, cu mult înainte de recunoașterea științei ca atare) de ”numai” cîteva mii de ani. Doar recent cercetătorii în domeniul neuroștiinței au considerat starea de conștiență ca un subiect de cercetare realist, iar unul dintre cele mai importante subiecte de dezbătut în domeniul este explicarea procesului prin care creierul ajunge să perceapă experiențe subiective. Pînă acum cercetătorii au făcut o listă lungă de întrebări, mai rămîne aflatul de răspunsuri de ele (probabil în următorul secol sau două).

Înghețarea materiei cenușii

Nemurirea s-ar putea să nu devină o realitate, nu în următoarele decenii cel puțin, dar criogenia s-ar putea să ofere unor oameni șansa unei vieți noi: centre de criogenie din toată lumea păstrează corpuri umane (fie întregi, fie doar părți din ele - adică capul și conținutul acestuia) întroduse în cuve cu azot lichid la temperaturi foarte mici (-195 grade Celsius). Totul a pornit de la ideea ca o persoană suferind de o boală terminală să fie înghețată și apoi readusă la viață cîndva în viitor, atunci cînd va fi găsită o vindecare.

Știai că persoanele în cauză sînt păstrate în cuvă cu capul în jos? Motivul e simplu: dacă azotul lichid se scurge din recipient (accidente și erori se pot întîmpla oricînd), măcar creierul va rămîne mereu (sau ar trebui să rămînă) la o temperatură scăzută (se presupune rezolvarea problemei înainte ca lichidul să se fi scurs complet). Totuși, nici una dintre persoanele criogenate n-au fost încă scoase din lichidul rece pentru că tehnologia de reanimare nu există încă. Momentan, dacă ar fi aduși la temperatura ambientală (adică a camerei) celulele înghețate s-ar transforma în mîzgă (se presupune că criogenatul n-a fost spart în bucăți mici de gheață din cauza manevrării defectuoase).

Misterul mortal al îmbătrînirii

La naștere o ființă umană normală deține o serie de mecanism bine puse la punct (și ajutor matern prin intermediul laptelui plin cu substanțe hrănitoare și anticorpi) de luptă împtriva bolilor și de recuperare după răniri și accidente (intenționate sau nu). Dar capacitatea corpului de a se repara pe sine scade odată cu vîrsta, iar rezistența la efort, la stres și recuperarea după boală sau rănire scade.

Teoriile avansate pentru a explica îmbătrînirea pot fi împărțite în două categorii:

  • la fel ca alte caracteristici umanei (și a majorității ființelor vii), îmbătrînirea este o parte a geneticii și este oarecum benefică, ajutînd evoluția speciei și adaptarea la condițiile de mediu.
  • dintr-o perspectivă mai puțin optimistă îmbătrînirea nu are nici un scop și apare datorită distrugerii celulare care apare de-a lungul unei vieți umane.

S-ar putea ca cercetările care se fac acum în domeniul îmbătrînirii să aibă un oarecare succes, dar va rămîne de văzut cît de mult vom trăi pentru a le vedea puse în practică.

Natură versus educație

Tu ce crezi: gîndurile și personalitatea unei persoane sînt controlate / influențate de genetică sau mediu? Întrebarea nu este deloc nouă, iar cercetătorii adună dovezi care ar putea dovedi, în cele din urmă, că oricare dintre cele două variante sau ambele variante au o influență decisivă. Capacitatea recentă (de numai cîțiva ani) de a studia gene individuale ale patrimoniului genetic uman arată că avem o mulțime trăsături pe care nu le putem controla.

Stimularea creierului

Rîsul / umorul este unul dintre cele mai puțin înțelese tipare comportamentale umane, cel puțin fiziologic (pentru că psihologic se știu deja o sumedenie de chestii). S-a descoperit că atunci cînd o persoană rîde zgomotos 3 zonă ale creierului sînt stimulate intens: o zonă a gîndirii care te ajută să înțelegi gluma, o zonă care controlează mișcarea mușchilor și o zonă care controlează emoțiile și te face să reacționezi amuzat(ă). Dar rămîne încă necunoscut motivul pentru care o persoană rîde de glumele care li se par stupide sau insipide altor persoane, ori unii se apucă să chicotească la filmele de groază în timp ce majoritatea tremură sub pătură, speriați.

Unii cercetători susțin că rîsul este un răspuns jucăuș la chestiile neașteptate sau la surprize - acele elemente dintr-o poveste sau dintr-o imagine care ies din tiparul obișnuit, în timp ce alții consideră că rîsul este trimiterea unui semnal celor din jur că acțiunea este amuzantă și că le face să se simtă bine.

Formarea și evocarea amintirilor

Unele experiențe personale, precum primul sărut, sau prima iubire ori primul act sexual, sînt greu de uitat. în timp ce alte amintiri, ale evenimentelor și persoanelor neimportante, sînt uitate repede - unele aproape imediat. Dar cum păstrează o persoană aceste secvențe personale? Folosind tehnicile de imagistică a creierului prin rezonantă magnetică cercetătorii descoperă treptat mecanismele responsabile de formarea și păstrarea amintirilor: hipocampsului, aflat în materia cenușie a creierului, ar putea acționa ca o cutie a amintirilor. Dar această zonă nu este chiar atît de discrimatorie: atît amintirile adevărate cît și cele false activează zone similare ale creierului. Pentru a evoca amintirea reală cercetătorii au pus întrebări despre subiect pentru a evidenția contextul ei, ceva ce este dificil de făcut dacă evenimentul nu s-a întîmplat. Pe de altă parte, știai că fiecare evocare a unei amintiri o schimbă? Trebuie să o integrezi într-o poveste pentru a rămîne cît mai apropiată de realitate.

Controlul misiunilor zilnice

Nucleul suprachiasmatic mai este numit și ceasul biologic și e localizat în hipotalamus, are funcția de a programa ritmul organismul în funcție de cele 24 de ore ale zilei. Cel mai evident efect este ritmul circadian și ciclul somn-veghe, dar circlul biologic influențează de asemenea și digestia, temperatura corporală, presiunea sîngelui și producția de hormoni. Știai că intensitatea luminii poate muta înainte și înapoi acest ceas prin reglarea hormonului melatonină? Meteo-dependenții resimt foarte intens această diferență, devenind fără chef sau aproape deresivi atunci cînd cerul este noros și întunecat o vreme îndelungată. Chiar dacă nu ești mete-dependent, cu siguranță ai observat o diferență semnificativă de stare de spirit între zilele de iarnă, întunecoase și scurte, și cele de vară, senine, calde și lungi. Ultima dezbatere legată de această reacție a corpului este dacă suplimentele de melatonină pot influența efectul cunoscut ca ”jet lag”, adică senzația de durere și amețeală pe care o simți cînd traversezi zone întinse ale globului și schimbi mai multe fuse orare.

Senzația membrului fantomă

Se estimează că aproximativ 80% dintre persoanele care au avut (cel puțin) un membru amputat au experimentat senzații de căldură, de mîncărime sau chiar de durere ce provenea de la membrul lipsă. Fenomenul se numește senzația membrului fantomă, și este descrisă de parcă membrul ar face încă parte din corpul lor. O explicație este că nervii din zona în care membrul a fost amputat crează noi conexiuni cu coloana vertebrală și continuă să trimită semnale către creier de parcă membrul le-ar fi încă atașat. O altă posibilitate este că creierul e ”cablat” să funcționeze de parcă corpul ar fi intact, fără membre lipsă, și are integrată o hartă cu toate extensiile încă atașate.

Sursa imaginilor aici și aici.

Related Articles

Targul anticarilor

Andrei Plesu despre capitalismul karaoke

Initiativa de afaceri - taxa pe parcare

Distribuie acest URL pe media socială

"Cu capãtul arcurilor, trecînd,
rãzboinicii
mîngîie roua..."

Yosa Buson (1715-1783)

facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button
reddit sharing button
wordpress sharing button
whatsapp sharing button
tumblr sharing button
pinterest sharing button
blogger sharing button
linkedin sharing button
xing sharing button

Cercetătorii produc un uter artificial de rechin

Pe insula japoneză Okinawa cercetătorii dezvoltă o tehnică ce ne arată e poate deveni conservarea cîndva în viitor. Ca să-ți faci o idee, embrionii unui rechin sînt recoltați după ce mama a murit accidental datorită plaselor pescarilor iar cercetătorii vor să-i devolte mai departe într-un incubator ce poate fi numit uter artificial de rechin. După cîteva lunii puii pot fi transferați într-un rezervor unde dezvoltarea lor continuă pînă la maturitate.

Înregistrarea alăturată face parte din Asia (2024), o mini-serie din 7 părți prezentată de Sir David Attenborough care explorează viața sălbatică minunată și minunile naturale ale celui mai mare continent terestru.

Ce sînt șirurile în teoria șirurilor

Teoria șirurilor (sau "string theory" dacă preferi limba engleză) este o teorie fizică încă nedovedită științific ce încearcă să descrie universul la nivelul cel mai fundamental prin considerarea particulelor elementare ca fiind mici fire vibrante în loc de ceva reprezentat ca un punct. Fizicienii lucrează de cîteva decenii la ea dar nu au reușit încă să unifice toate forțele fundamentale și particulele, inclusiv gravitația, în cadrul unui singur cadru matematic. Asta nu îi împiedică pe unii să continue în folosirea ei și să încerce mai departe demostrarea ei științifică cu ajutorul matematicii și a observațiilor.

De ce revoluția Inteligențelor Artificiale are un defect

Inteligențele Artificiale pot să facă foarte bine lucruri repetitive și pot să analizeze eficient datele, totul 24 de ore pe zi, în funcție de specializare unele dintre ele pot să creeze înregistrări vide, pot să scrii esee, pot să genereze fotografii reliste și așa mai departe. Ele pot de asemenea să vindece niște boli sau să-i ajute pe oameni să vindece boli, Inteligențele Artificiale pot produce materiale noi la care oamenii nu s-au gîndit încă, iar indecisul Matt Ferrell abordează subiectul problemei Inteligenței Artificiale și ce se întîmplă în spatele scenei. Nu e prima oară cînd Matt Ferrell și-a îndreptat atenția spre Inteligențele respective iar acum atenția îi este îndreptată spre o problemă a acestora.

Cît de mare este spațiul?

Uneori este greu de înțeles cît de mare este universul în care trăim, și probabil e destul de dificil și pentru cei din domeniu chiar dacă ei știu cifrele / estimările mai bine ca restul lumii. Acum e nevoie de aproximativ o zi pentru a străbate planeta dintr-o parte în alta dar e nevoie de cîteva mii de ani pentru a ajunge la următoarea stea cu motoare actuale. Străbaterea Căii Lactee care are un diametru de vreo 100 de mii de ani lumină? Cea mai apropiată stea, Proxima Centariu, e la 4,22 ani lumină așa că fă tu calculele, îți vada un număr care cu suficiente cifre încît să te apuce cîrceii la mînă cînd îl scrii pe hîrtie. Iar universul are o grămadă de galaxii.

Andrew Strominger, Brian Green, găurile negre și gravitația cuantică

Andrew Strominger, renumit pentru munca sa în studierea găurilor negre, teoria șirurilor și gravitația cuantică, discută cu moderatorul Brian Green în înregistrarea încărcată de World Science Festival descriind ultimele sale rezultate și cum unele dintre ele pot fi testate de viiroarele observații. Programul este parte a seriei Mari idei (Big Ideas) la care și-au adus contribuția fundația John Templeton.

Acum o sută și ceva de ani gravitația era doar forța cu care Pămîntul îi trăgea pe toți spre el, acum ea e doar curbură a spațiului care se manifestă în preajma unui corp suficient de mare în mișcare (fie că e vorba de satelit, planetă, stea sau gaură neagră, pentru că toți ne mișcăm). Așa că poți considera discuția alăturată a cărei capitole sînt mai jos ca o introducere în situația de acum a fizicii.

Despre modificările genetice de care sînt capabili oamenii, martie 2025

Nu sîntem în luna martie 2025, sîntem în luna mai a aceluilași an, dar lucrurile nu s-au schimbat chiar atît de mult în ultimele două luni de cînd a fost luat inerviul, cel puțin nu la nivel public. Unelte precum CRISPR există în continuare iar unii sînt dispuși să-i învețe pe oameni să le folosească, așa că oamenii pot modifica în continuare plante, animale și chiar pe ei înșiși din punct de vedere genetic. Iar Cleo Abram discută în înregistrarea alăturată cu dr. Jennifer Doudna care a cîștigat premiul Nobel pentru descoperirea mecanismului ce a dus la CRISPR, adică acea tehnologie microscopcă care ne dă capacitatea de a vindeca unele boli, de a preveni altele și de a ne face corpurile mai puternice, mai rezistete și mai adaptate, dar și de a ne spori inteligența.

Iapetus și inelele lui Saturn

E nevoie să călătorești aproximativ 1,5 miliarde de kilometri pînă la luna lui Saturn Iapetus, a treia ca dimensiune, ca să vezi ce se întîmplă cu ea și de ce sînt momente în care este foarte vizibilă și momente în care aproape dispare. Luna respectivă are trăsături contrastante, adică un peisaj divizat unde lumina se luptă cu întunericul în timp ce un șir de munți colosali mai înalți decît Everestul este în jurul ecuatorului lunii respective. Luna respectivă rezistă explicațiilor pe măsură ce apare și dispare în funcție de orbita ei nu tocmai sferică în jurul lui Saturn.

Bio-hacker-ul care învață oamenii modificări genetice cu ajutorul CRISPR

Cei de la Quartz te invită să afli mai multe despre bio-hack-erul care vrea să învețe oamenii să-și modifice genele cu ajutorul CRISPR, un mecanism al bacteriilor pe care oamenii l-au descifrat și pe care-l pot folosi să modifice genele multor ființe vii, plante și animale deopotrivă, inclusiv oameni. Josiah Zayner este un biohacker care crede că oricine ar trebui să-și modifice ADN-ul cu ajutorul biotehnologiei. De aceea el a fondat o companie denumită The ODIN prin intermediul căreia vinde pachete biotehnologice care învață oamenii cum să modifice bacterii sau broaște.

Ce a găsit NASA în interiorul Soarelui

Cel puțin pentru moment încă nu te poți duce în interiorul Soarelui dar poți să adaugi o grămadă de filtre în timp ce te uiți la el cu ajutorul telescoapelor și poți să trimți sonde care să se învîrtă tot mai aproape de el, iar pe baza observațiilor poți să faci niște deducții despre ce se întîmplă în interior. Iar oamenii au făcut deja o grămadă de asemenea lucruri, acțiuni care să-i ajută să înțeleagă cum a apărut și cum se comportă steaua în jurul căreia ne învîrtim an de an și mulți ani după aceea. Astrum ne spune cîteva lucruri utile despre straturile Soarelui și ne ajută să descoperim de unde vine lumina.

Ce îi deranjează pe fizicieni la găurile negre

Găurile negre sînt încă ceva extraordinar în ce privește fizica universului în care trăim și ele rămîn în continuare un mister al acestui univers. Probabil într-o zi fizicienii vor rezolva acest mister dar în momentul de față ele sînt în continuare cercetare. De la distanță, pe baza observațiilor și pe baza deducțiilor produse pe baza acestor observații. Cleo Abram i-a luat un interviu faimosului fizician Brian Cox despre aceste găuri negre încercînd să ofere pe scurt modul în care fizicienii le percep, iar rezultatul este ceva suficient de interesant ca să urmărești pînă la capăt înregistrarea alăturată.

Capitolele ei sînt următoarele:

Investigînd materia întunecată

Cei de la Science Channel ne spune că descoperiri recenter le-au arătat cercetătorilor mari nori de ceea ce ei consideră a fi materie întunecată în universul nostru. De ce "consideră a fi"? Pentru că încă nimeni nu știe ce este materia întunecată, se știe că este ceva acolo datorită unor efecte precum gravitația dar acel ceva nu interacționează cu undele electromagnetice precum lumina pentru a ne arăta ce este acolo, așa că pentru moment totul este un mister.

Deci, ar putea fi informațiile respective o dovadă a existențe unor universuri multiple? Te poți alătura cercetărilor să afli secretele acestui mister dar pentru moment e suficient înregistrarea celor de la Science Channel penteu a avea o introducere bună în subiectul respectiv.

Roger Penrose despre timp, găuri negre și cosmos

În înregistrarea alăturată încărcată de World Science Festival laureatul premiului Novel adică Roger Penroe și moderatorul Brian Green explorează unele dintre cele mai importante lucruri cunoscute despre natura timpului, găurile negre și evoluția cosmică. Programul face parte din seria Marilor Idei (Big Ideas) ajutată de fundația John Templeton. O să-ți ia un pic de timp să urmărești explicațiile alăturate, el va depinde de viteza cu care te miști și în mod normal va dura o oră și 9 minute, dar nu va fi timp pierdut aiurea pentru că s-ar putea să-l recuperezi ușor înțelegînd natura timpului.

Capitolele discuției sînt următoarele:

  • 00:00 - Introducere
  • 00:49 - Introducerea participanților
  • 02:02 - O definiție în lucru a timpului
  • 07:25 - Aplicînd entropia și cea de-a doua lege a direcției timpului
  • 16:37 - Cum se presupune că a existat  universul de la început
  • 20:27 - Rezolvînd enigma ipotezelor trecutului
  • 31:46 - Investigînd expansiunea exponențială
  • 38:50 - Noile descoperiri și discursuri din anul 2004 încoace
  • 55:41 - O privire în cercetarea contnuă a lui Sir Roger Penrose
  • 01:08:17 - Credite