cer instelat cort

Ideea unui tip de stocare nouă a anergiei este o idee bună

Oamenii produc electricitate cît mai des și mai mult se poate, fie că ea provine de la aer, soare, apă și așa mai departe. Energia aia trebuie stocată undeva, fie că e vorba de bateriile obilșnuite deja, fie că e vorba de cele solide sau procesle prin care energia potențială este transformată în electricitate (umplerea unui lac cu ajutorul panourilor fotovoltaice și transformarea lui în energie electrică în timpul nopții cînd panourile nu primesc energie de la soare e un exemplu). Problema multor surse de energie folosite acum este inconsistența lor și tocmai de aceea ele trebuie folosite împreună (panouri solare și turbine eoliene, de exemplu) iar surplusul de energie primit de la ele trebuie stocat pînă în momentul utilizării ei.

Despre pompele cu apă caldă

Despre pompele cu apă caldă ai auzit deja chiar dacă uneori este destul de greu de observat că punctele termice sînt o variantă orășenească a unor asemenea pompe. Practic, apa este încăzită într-un loc și apoi ea este trimisă prin toată casa sau to orașul, în funcție de tipul și de dimensiunea pompei respective. Multe dintre ele sînt foarte utile chiar dacă pierderea de căldură este destul de mare pe distanțe lungi așa că se recomandă ca tehnologia să fie păstrată dsu chiar îmbunătățită pe măsură ce apar materiale noi pentru țevi sau metode noi și mai eficiente de încăzire a apei.

De ce elementele radioactive se reduc la plumb

Plumbul este folosit încă din antichitate fără ca oamenii să fi știut la momentul respectiv sau că este produsul reducerii elementelor radioactive și a fost folosit chiar și în secolul trecut pentru unele tipuri de carburant la autoturisme. Acum plumbul este folosit ca protecție pentru oamenii care fac anumite tipuri de radiografie cu raze X pentru că plumbul protejează în cazul mai multor tipuri de radiații. Explicațile pentru care elementele radioactive sînt reduse la plumb nu-s la îndemîna tuturor pentru că ar trebui să aibă măcar cunoștințele de bază de fizică și chimie pe care un om le face în liceu ca să le înțeleagă, dar ești binevenit să afli mai multe despre chestiile astea.

Recorduri la panouri fotovoltaice!

Panourile fotovoltaice au devenit o adevărată modă în ultimii ani iar oamenii au început să-și compere tot mai multe asemenea chestii pentru a-și produce electricitatea acasă în loc să depindă de rețea. Fizicianul Cristian Preură prezintă cîteva reconduri la panourile fotovoltaice așa că fii atent, poate te convinge și pe tine să-ți cumperi cîteva panouri și să le instalezi pe casă sau pe gardul din jurul casei ca să ai cît mai multă energie electrică pentru operațiunile obișnuite din interior.

Despre universul programat

Destui oameni spun că lumea a fost creată special ca să existăm pe ea fără să știe prea multe cum a apărut sistemul solar și planetei sale și fără să știe cum a evoluat viața în ultimele milioane bune de ani. Practic, oamenii ăștia pun carul înaintea calului (sau al bivolului ori a vacii pe care o folosesc pentru tracțiune). În condițiile actuale să spui că universul a fost programat de cineva să existe așa cum este e fix la fel pentru simplul motiv că nu știm suficiente lucruri (știm cam nimic)despre ce a fost înainte și nu există dovezi că ar fi fost astfel. Practic, s-ar putea să fi apărut mii și mii de universuri care au dispărut sau sînt nelocuite înainte de a apare ăsta pe care de-abia acum încercăm să-l cunoaștem, practic să fi fost încercări nereușite de a produce ceva locuit.

Despre paradoxul somnului

Oamenii dorm cam 7-8 ore pe noapte, cam o treime a timpului zilei, și este unul dintre motivele pentru care oamenii vorbesc la greu despre subiect sau discută mult despre somnul ăsta. Somn care, între noi este vorba este (a devenit) o parte importantă a vieții pentru că este parte a odihnei, parte a procesării informațiilor și a digestiei, sistemul imunitar îl ia în calcul și așa mai departe. Ocupația asta îi face pe mulți oameni să stea deoparte special pentru somn și este importantă.

Cosmos, lumi posibile

Oare cum crezi că este o întîlnire Neil deGrasse Tyson cu Bill Nye în care cei doi discută despre posibilele luni locuibile și cu viață inteligentă din preajma noastră? Hai să aflăm pentru că imaginile alăturate conțin o asemenea discuție despre lumile respective. Încă nu am descoperit prea multe și încă nu am descoperit viață de orice fel în afara Terrei dar se discută la greu despre ceste subiecte.

Din nou despre corpurile extratereștrilor din Mexic

O nouă poveste despre ceea ce au scos oamenii din Mexic la iveală anul acesta. Oamenii vor scrie sau vor vorbi o grămadă de chestii despre evenimentul ăla încercînd să facă oamenii să accepe sau nu ideea extratereștrilor ajunși pe Terra. Neil deGrasse Tyson abordează bine subiectul acesta.

Despre clădirile rezistente la cutremure, partea a doua

Dacă te-a făcut curios (curioasă) prezentarea de acum cîteva zile fizicianului Cristian Presură despre clădirile rezistente la cutremure este bine să știi că a apărut continuarea. O completare mai mult decît binevenită și pe care ar trebui să iei în calcul cînd îți cumperi sau îți construiești o clădire.

Un important detaliu de reținut în ce privește construcția unei clădiri (în ce privește cutremurele, evident) este disiparea energiei în timpul evenimentului, iar pentru asta e lasă clădirea să se deformeze, ea va deveni parțial elastică. Prin deformații se disipă vreo 70-80% din energia seismică prin elemente special realizate - clădirea e parțial plastică.

Distribuie acest URL pe media socială

"Cu capãtul arcurilor, trecînd,
rãzboinicii
mîngîie roua..."

Yosa Buson (1715-1783)

facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button
reddit sharing button
wordpress sharing button
whatsapp sharing button
tumblr sharing button
pinterest sharing button
blogger sharing button
linkedin sharing button
xing sharing button

Cercetătorii produc un uter artificial de rechin

Pe insula japoneză Okinawa cercetătorii dezvoltă o tehnică ce ne arată e poate deveni conservarea cîndva în viitor. Ca să-ți faci o idee, embrionii unui rechin sînt recoltați după ce mama a murit accidental datorită plaselor pescarilor iar cercetătorii vor să-i devolte mai departe într-un incubator ce poate fi numit uter artificial de rechin. După cîteva lunii puii pot fi transferați într-un rezervor unde dezvoltarea lor continuă pînă la maturitate.

Înregistrarea alăturată face parte din Asia (2024), o mini-serie din 7 părți prezentată de Sir David Attenborough care explorează viața sălbatică minunată și minunile naturale ale celui mai mare continent terestru.

Ce sînt șirurile în teoria șirurilor

Teoria șirurilor (sau "string theory" dacă preferi limba engleză) este o teorie fizică încă nedovedită științific ce încearcă să descrie universul la nivelul cel mai fundamental prin considerarea particulelor elementare ca fiind mici fire vibrante în loc de ceva reprezentat ca un punct. Fizicienii lucrează de cîteva decenii la ea dar nu au reușit încă să unifice toate forțele fundamentale și particulele, inclusiv gravitația, în cadrul unui singur cadru matematic. Asta nu îi împiedică pe unii să continue în folosirea ei și să încerce mai departe demostrarea ei științifică cu ajutorul matematicii și a observațiilor.

De ce revoluția Inteligențelor Artificiale are un defect

Inteligențele Artificiale pot să facă foarte bine lucruri repetitive și pot să analizeze eficient datele, totul 24 de ore pe zi, în funcție de specializare unele dintre ele pot să creeze înregistrări vide, pot să scrii esee, pot să genereze fotografii reliste și așa mai departe. Ele pot de asemenea să vindece niște boli sau să-i ajute pe oameni să vindece boli, Inteligențele Artificiale pot produce materiale noi la care oamenii nu s-au gîndit încă, iar indecisul Matt Ferrell abordează subiectul problemei Inteligenței Artificiale și ce se întîmplă în spatele scenei. Nu e prima oară cînd Matt Ferrell și-a îndreptat atenția spre Inteligențele respective iar acum atenția îi este îndreptată spre o problemă a acestora.

Cît de mare este spațiul?

Uneori este greu de înțeles cît de mare este universul în care trăim, și probabil e destul de dificil și pentru cei din domeniu chiar dacă ei știu cifrele / estimările mai bine ca restul lumii. Acum e nevoie de aproximativ o zi pentru a străbate planeta dintr-o parte în alta dar e nevoie de cîteva mii de ani pentru a ajunge la următoarea stea cu motoare actuale. Străbaterea Căii Lactee care are un diametru de vreo 100 de mii de ani lumină? Cea mai apropiată stea, Proxima Centariu, e la 4,22 ani lumină așa că fă tu calculele, îți vada un număr care cu suficiente cifre încît să te apuce cîrceii la mînă cînd îl scrii pe hîrtie. Iar universul are o grămadă de galaxii.

Andrew Strominger, Brian Green, găurile negre și gravitația cuantică

Andrew Strominger, renumit pentru munca sa în studierea găurilor negre, teoria șirurilor și gravitația cuantică, discută cu moderatorul Brian Green în înregistrarea încărcată de World Science Festival descriind ultimele sale rezultate și cum unele dintre ele pot fi testate de viiroarele observații. Programul este parte a seriei Mari idei (Big Ideas) la care și-au adus contribuția fundația John Templeton.

Acum o sută și ceva de ani gravitația era doar forța cu care Pămîntul îi trăgea pe toți spre el, acum ea e doar curbură a spațiului care se manifestă în preajma unui corp suficient de mare în mișcare (fie că e vorba de satelit, planetă, stea sau gaură neagră, pentru că toți ne mișcăm). Așa că poți considera discuția alăturată a cărei capitole sînt mai jos ca o introducere în situația de acum a fizicii.

Despre modificările genetice de care sînt capabili oamenii, martie 2025

Nu sîntem în luna martie 2025, sîntem în luna mai a aceluilași an, dar lucrurile nu s-au schimbat chiar atît de mult în ultimele două luni de cînd a fost luat inerviul, cel puțin nu la nivel public. Unelte precum CRISPR există în continuare iar unii sînt dispuși să-i învețe pe oameni să le folosească, așa că oamenii pot modifica în continuare plante, animale și chiar pe ei înșiși din punct de vedere genetic. Iar Cleo Abram discută în înregistrarea alăturată cu dr. Jennifer Doudna care a cîștigat premiul Nobel pentru descoperirea mecanismului ce a dus la CRISPR, adică acea tehnologie microscopcă care ne dă capacitatea de a vindeca unele boli, de a preveni altele și de a ne face corpurile mai puternice, mai rezistete și mai adaptate, dar și de a ne spori inteligența.

Iapetus și inelele lui Saturn

E nevoie să călătorești aproximativ 1,5 miliarde de kilometri pînă la luna lui Saturn Iapetus, a treia ca dimensiune, ca să vezi ce se întîmplă cu ea și de ce sînt momente în care este foarte vizibilă și momente în care aproape dispare. Luna respectivă are trăsături contrastante, adică un peisaj divizat unde lumina se luptă cu întunericul în timp ce un șir de munți colosali mai înalți decît Everestul este în jurul ecuatorului lunii respective. Luna respectivă rezistă explicațiilor pe măsură ce apare și dispare în funcție de orbita ei nu tocmai sferică în jurul lui Saturn.

Bio-hacker-ul care învață oamenii modificări genetice cu ajutorul CRISPR

Cei de la Quartz te invită să afli mai multe despre bio-hack-erul care vrea să învețe oamenii să-și modifice genele cu ajutorul CRISPR, un mecanism al bacteriilor pe care oamenii l-au descifrat și pe care-l pot folosi să modifice genele multor ființe vii, plante și animale deopotrivă, inclusiv oameni. Josiah Zayner este un biohacker care crede că oricine ar trebui să-și modifice ADN-ul cu ajutorul biotehnologiei. De aceea el a fondat o companie denumită The ODIN prin intermediul căreia vinde pachete biotehnologice care învață oamenii cum să modifice bacterii sau broaște.

Ce a găsit NASA în interiorul Soarelui

Cel puțin pentru moment încă nu te poți duce în interiorul Soarelui dar poți să adaugi o grămadă de filtre în timp ce te uiți la el cu ajutorul telescoapelor și poți să trimți sonde care să se învîrtă tot mai aproape de el, iar pe baza observațiilor poți să faci niște deducții despre ce se întîmplă în interior. Iar oamenii au făcut deja o grămadă de asemenea lucruri, acțiuni care să-i ajută să înțeleagă cum a apărut și cum se comportă steaua în jurul căreia ne învîrtim an de an și mulți ani după aceea. Astrum ne spune cîteva lucruri utile despre straturile Soarelui și ne ajută să descoperim de unde vine lumina.

Ce îi deranjează pe fizicieni la găurile negre

Găurile negre sînt încă ceva extraordinar în ce privește fizica universului în care trăim și ele rămîn în continuare un mister al acestui univers. Probabil într-o zi fizicienii vor rezolva acest mister dar în momentul de față ele sînt în continuare cercetare. De la distanță, pe baza observațiilor și pe baza deducțiilor produse pe baza acestor observații. Cleo Abram i-a luat un interviu faimosului fizician Brian Cox despre aceste găuri negre încercînd să ofere pe scurt modul în care fizicienii le percep, iar rezultatul este ceva suficient de interesant ca să urmărești pînă la capăt înregistrarea alăturată.

Capitolele ei sînt următoarele:

Investigînd materia întunecată

Cei de la Science Channel ne spune că descoperiri recenter le-au arătat cercetătorilor mari nori de ceea ce ei consideră a fi materie întunecată în universul nostru. De ce "consideră a fi"? Pentru că încă nimeni nu știe ce este materia întunecată, se știe că este ceva acolo datorită unor efecte precum gravitația dar acel ceva nu interacționează cu undele electromagnetice precum lumina pentru a ne arăta ce este acolo, așa că pentru moment totul este un mister.

Deci, ar putea fi informațiile respective o dovadă a existențe unor universuri multiple? Te poți alătura cercetărilor să afli secretele acestui mister dar pentru moment e suficient înregistrarea celor de la Science Channel penteu a avea o introducere bună în subiectul respectiv.

Roger Penrose despre timp, găuri negre și cosmos

În înregistrarea alăturată încărcată de World Science Festival laureatul premiului Novel adică Roger Penroe și moderatorul Brian Green explorează unele dintre cele mai importante lucruri cunoscute despre natura timpului, găurile negre și evoluția cosmică. Programul face parte din seria Marilor Idei (Big Ideas) ajutată de fundația John Templeton. O să-ți ia un pic de timp să urmărești explicațiile alăturate, el va depinde de viteza cu care te miști și în mod normal va dura o oră și 9 minute, dar nu va fi timp pierdut aiurea pentru că s-ar putea să-l recuperezi ușor înțelegînd natura timpului.

Capitolele discuției sînt următoarele:

  • 00:00 - Introducere
  • 00:49 - Introducerea participanților
  • 02:02 - O definiție în lucru a timpului
  • 07:25 - Aplicînd entropia și cea de-a doua lege a direcției timpului
  • 16:37 - Cum se presupune că a existat  universul de la început
  • 20:27 - Rezolvînd enigma ipotezelor trecutului
  • 31:46 - Investigînd expansiunea exponențială
  • 38:50 - Noile descoperiri și discursuri din anul 2004 încoace
  • 55:41 - O privire în cercetarea contnuă a lui Sir Roger Penrose
  • 01:08:17 - Credite