cer instelat cort

Ce-ar trebui să faci la sfîrșitul fiecărei zi de lucru

Data trecută am pomenit despre ce-ar trebui făcut la începutul fiecărei zile de lucru, iar primele ore ale activății propriu zise au un efect important asupra productivității generale. Dar pentru a începe bine rutina din fiecare dimineață trebuie să-ți închei ziua anterioară așa cum trebuie. Modul în care îți închei ziua este la fel de important precum o începi pe cea următoare. Se spune că un somn bun te ajută foarte mult să reflectezi asupra problemelor de tot felul, dar somnul nu este înlocuitor al acțiunii consecvente pentru rezolvarea lor. Dacă vrei să devii foarte productiv trebuie să știi cum să îți închei ziua la fel de bine precum tratezi începutul ei, așa te vei pune la somn mult mai împăcat și mai puțin tulburat de problemele cotidiene. Acest lucru are un efect considerabil pentru nivelul de stres, pentru starea de relaxare și de fericire pe care ți-o oferă timpul petrecut cu familia și cei dragi.

Lista de mai jos conține o serie de acțiuni care te pot ajuta să-ți închei ziua mai bine:

Evaluează-ți lista lucrurilor de făcut. Verifică cît de mult au avansat proiectele la care lucrezi și că ți-ai îndeplinit cît mai mult și mai bine sarcinile pe care le-ai avut în cadrul proiectelor. Dacă mai poți să finalizezi ceva rapid, în cîteva minute, înainte să pleci fă-o. Acest lucru îți va reduce din timpul pierdut în dimineața următoare. (sursa imaginii este aici)

Revizuiește-ți programul pentru ziua următoare. Asigură-te că ești pregătit pentru toate evenimentele zilei următoare, că știi la ce oră au loc și ce implică ele. Astfel nu doar că eviți (în măsura în care se poate, cîtă vreme nu apar chestii neașteptate) întîrzierile de care am pomenit în articolul anterior, dar îți permite să îți programezi din timp și să aloci suficient timp pentru a îndeplini tot ce-a mai rămas de făcut.

Discută cu colegii și șeful pe marginea proiectelor. În măsura în care se poate, ține o mică ședință sau măcar o discuție cu colegii și șeful pe marginea proiectelor pe care le aveți de făcut, care este starea lor, cît de mult s-a făcut și ce mai trebuie finalizat în următoarele ore sau zile. Așa aveți prilejul să vă actualizați reciproc informațiile și să comunicați mai bine, așa puteți verifica în ce măsură a înțeles fiecare ce mai are de făcut.

Fii ordonat. Nimănui nu-i place să lucreze într-un mediu dezordonat, în care nu ești tocmai sigur unde găsește lucrurile de care are nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile, mai ales atunci cînd este sub presiune. Așa că, înainte de a pleca acasă folosește-ți cîteva minute pentru a arunca gunoiul, pentru a-ți organiza un pic hîrtiile de pe masă și fișierele de pe calculator, laptop sau de pe tabletă și cură-ți biroul. Dacă e nevoie să ștergi monitorul de praf sau să speli petele de cafea de pe suprafața biroului nu ezita să o faci, asta îți va da senzația unui nou început cînd te întorci la lucru a doua zi. (sursa imaginii este aici)

Finalizează-ți sarcinile personale. Sfîrșitul zilei este cel mai bun moment în care poți să-ți îndeplinești sarcinile care nu implică comunicare intensă (fie prin telefon, fie prin email) cu oamenii. De exemplu completarea rapoartelor sau altă muncă mai mult sau mai puțin birocratică, ceva ce poți face singur și, eventual, necesită mai multă atenție decît poți oferi în momentele în care apar tot felul de întreruperi. De asemenea, finalul unei zile de lucru este momentul cel mai potrivit pentru a stabili care sînt lucrurile pe care le faci imediat ce ajungi a doua zi la muncă.

Încheie-ți ziua. În măsura în care se poate asigură-te că ai făcut tot ce trebuia făcut în ziua respectivă, astfel încît te poți deconecta de muncă cu adevărat în momentul în care ieși pe ușă pe drum spre casă. Asigură-te că nu lași neterminat nici un lucru pe care îl poți finaliza pe loc. Nu este deloc plăcut să îți iei munca cu tine acasă, mai ales cînd e prezentă doar în gîndurile tale: mai trebuie făcut asta, asta și asta... Chiar dacă rămîi în plus cîteva minute pentru a trimite un mesaj, pentru a răspunde la ceva ce nu necesită mult timp sau pentru a lăsa o notă vreunul coleg, fă-o pentru a avea liniște pe timpul nopții.

Crează o nouă listă cu lucruri de făcut. Stabilește ce-ai de făcut în ziua următoare, pune-le în ordinea priorităților, și actualizează vechea listă incluzînd noile sarcini, modificînd sau ștergîndu-le pe cele vechi. Orice lucru pe care știi deja cum să-l abordezi în dimineața următoare îți va eficientiza întreaga zi.

Reflectează asupra activităților din ziua care tocmai s-a încheiat. Nu toată lumea este dispusă să-și analizeze propriile activități din punct de vedere al eficienței, unii pur și simplu o iau la goană pe ușă în momentul în care apare prima oportunitate (gongul de final al zilei de lucru) și se duc direct la distracție. Dar senzația nu este aceeași cînd pleci de la muncă știind că ai făcut cîteva chestii memorabile în timpul ultimelor ore.

Notează-ți sarcinile îndeplinite. Acest lucru ține mai mult de satisfacția muncii decît eficiența muncii, dar sînt două noțiuni care merg perfect împerună. E de ajuns cîteva momente pentru a trece în revistă sarcinile îndeplinite în cursul zilei și de a le nota pe hîrtie sau într-un fișier personal. Acest lucru îți permite ca de multe ori să pleci acasă cu o atitudine pozitivă. Un compliment venit din partea colegilor, atunci cînd este cazul, ajută considerabil în acest sens.

Din punctul de vedere al atitudinii pentru muncă încearcă să-ți faci treaba cît mai bine, să obții rezultate de calitate, dar în momentul în care îți închei ziua de lucru încearcă să te deconectezi. Lasă stresul la ușa biroului, în urma ta, iar în restul timpului petrece-ți timpul într-un mod plăcut, așa cum crezi tu de cuviință, pentru "a-ți încărca bateriile" pentru a doua zi. Dacă este nevoie închide-ți telefonul de serviciu, nu-ți mai verifica mesajele (decît, eventual, cele personale), etc, etc. Pînă la urmă muncim ca să trăim, nu trăim ca să muncim.

Related Articles

Targul anticarilor

Andrei Plesu despre capitalismul karaoke

Initiativa de afaceri - taxa pe parcare

Distribuie acest URL pe media socială

"Cu capãtul arcurilor, trecînd,
rãzboinicii
mîngîie roua..."

Yosa Buson (1715-1783)

facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button
reddit sharing button
wordpress sharing button
whatsapp sharing button
tumblr sharing button
pinterest sharing button
blogger sharing button
linkedin sharing button
xing sharing button

Pilula pentru cancerul de sîn ce le dă pacienților 4 ani suplimentari

Cancerul este o problemă ce afectează mulți oameni în toată lumea, iar cancerul de sîn este una dintre formele mutație respective scăpate de sub control la nivelul sînilor. În România ultimele statistici monitorizau 420.000 de bolnavi iar anual sînt diagnosticate alte cam 95 de mii de persoane dintre care peste jumătate sînt în fază incurabilă. În ultimii ani s-au băgat o grămadă de bani în cercetarea cancerului pentru a-și da seama cît mai multe despre ele (cum apare, cum evoluează, cum poate fi vindecat), iar BBC ne spunea acum o lună în înregistrarea alăturată un nou medicament pentru pacienții care au cancer de sîn la nivel avansat care trebuia să devină disponibil în sistemul de sănătate britanic din Anglia și Wales.

De ce teoria șirurilor este greșită

Ieri cei de la PBS în spuneau într-o înregistrare ce are aproape 7 ani ce sînt șirurile din teoria șirurilor, sau cel puțin la ce s-au gîndit fizicienii care studiază teoria aia și încearcă și acum s-o demonstreze după cîteva decenii de muncă. Unele idei sînt suficient de frumoase pentru a-i ghida pe unii să încerce să găsească adevărul în partea matematică a unei teorii fizice, iar teoria șirurilor e suficient de frumoasă și de interesantă pentru a o folosi în continuare ca idee și a continua să încerce demonstrația ei încercînd să unifice prin intermediul ei toate teoriile fizice ale funcționării universului.

Poate că unii vor reuși să dovedească teoria asta, poate o vor face mîine sau peste o sută de ani, dar asta nu-i descurajează pe cei care consideră că pot găsi răspunsurile la toate întrebările despre universul în care trăim.

Cercetătorii produc un uter artificial de rechin

Pe insula japoneză Okinawa cercetătorii dezvoltă o tehnică ce ne arată e poate deveni conservarea cîndva în viitor. Ca să-ți faci o idee, embrionii unui rechin sînt recoltați după ce mama a murit accidental datorită plaselor pescarilor iar cercetătorii vor să-i devolte mai departe într-un incubator ce poate fi numit uter artificial de rechin. După cîteva lunii puii pot fi transferați într-un rezervor unde dezvoltarea lor continuă pînă la maturitate.

Înregistrarea alăturată face parte din Asia (2024), o mini-serie din 7 părți prezentată de Sir David Attenborough care explorează viața sălbatică minunată și minunile naturale ale celui mai mare continent terestru.

Ce sînt șirurile în teoria șirurilor

Teoria șirurilor (sau "string theory" dacă preferi limba engleză) este o teorie fizică încă nedovedită științific ce încearcă să descrie universul la nivelul cel mai fundamental prin considerarea particulelor elementare ca fiind mici fire vibrante în loc de ceva reprezentat ca un punct. Fizicienii lucrează de cîteva decenii la ea dar nu au reușit încă să unifice toate forțele fundamentale și particulele, inclusiv gravitația, în cadrul unui singur cadru matematic. Asta nu îi împiedică pe unii să continue în folosirea ei și să încerce mai departe demostrarea ei științifică cu ajutorul matematicii și a observațiilor.

De ce revoluția Inteligențelor Artificiale are un defect

Inteligențele Artificiale pot să facă foarte bine lucruri repetitive și pot să analizeze eficient datele, totul 24 de ore pe zi, în funcție de specializare unele dintre ele pot să creeze înregistrări vide, pot să scrii esee, pot să genereze fotografii reliste și așa mai departe. Ele pot de asemenea să vindece niște boli sau să-i ajute pe oameni să vindece boli, Inteligențele Artificiale pot produce materiale noi la care oamenii nu s-au gîndit încă, iar indecisul Matt Ferrell abordează subiectul problemei Inteligenței Artificiale și ce se întîmplă în spatele scenei. Nu e prima oară cînd Matt Ferrell și-a îndreptat atenția spre Inteligențele respective iar acum atenția îi este îndreptată spre o problemă a acestora.

Cît de mare este spațiul?

Uneori este greu de înțeles cît de mare este universul în care trăim, și probabil e destul de dificil și pentru cei din domeniu chiar dacă ei știu cifrele / estimările mai bine ca restul lumii. Acum e nevoie de aproximativ o zi pentru a străbate planeta dintr-o parte în alta dar e nevoie de cîteva mii de ani pentru a ajunge la următoarea stea cu motoare actuale. Străbaterea Căii Lactee care are un diametru de vreo 100 de mii de ani lumină? Cea mai apropiată stea, Proxima Centariu, e la 4,22 ani lumină așa că fă tu calculele, îți vada un număr care cu suficiente cifre încît să te apuce cîrceii la mînă cînd îl scrii pe hîrtie. Iar universul are o grămadă de galaxii.

Andrew Strominger, Brian Green, găurile negre și gravitația cuantică

Andrew Strominger, renumit pentru munca sa în studierea găurilor negre, teoria șirurilor și gravitația cuantică, discută cu moderatorul Brian Green în înregistrarea încărcată de World Science Festival descriind ultimele sale rezultate și cum unele dintre ele pot fi testate de viiroarele observații. Programul este parte a seriei Mari idei (Big Ideas) la care și-au adus contribuția fundația John Templeton.

Acum o sută și ceva de ani gravitația era doar forța cu care Pămîntul îi trăgea pe toți spre el, acum ea e doar curbură a spațiului care se manifestă în preajma unui corp suficient de mare în mișcare (fie că e vorba de satelit, planetă, stea sau gaură neagră, pentru că toți ne mișcăm). Așa că poți considera discuția alăturată a cărei capitole sînt mai jos ca o introducere în situația de acum a fizicii.

Despre modificările genetice de care sînt capabili oamenii, martie 2025

Nu sîntem în luna martie 2025, sîntem în luna mai a aceluilași an, dar lucrurile nu s-au schimbat chiar atît de mult în ultimele două luni de cînd a fost luat inerviul, cel puțin nu la nivel public. Unelte precum CRISPR există în continuare iar unii sînt dispuși să-i învețe pe oameni să le folosească, așa că oamenii pot modifica în continuare plante, animale și chiar pe ei înșiși din punct de vedere genetic. Iar Cleo Abram discută în înregistrarea alăturată cu dr. Jennifer Doudna care a cîștigat premiul Nobel pentru descoperirea mecanismului ce a dus la CRISPR, adică acea tehnologie microscopcă care ne dă capacitatea de a vindeca unele boli, de a preveni altele și de a ne face corpurile mai puternice, mai rezistete și mai adaptate, dar și de a ne spori inteligența.

Iapetus și inelele lui Saturn

E nevoie să călătorești aproximativ 1,5 miliarde de kilometri pînă la luna lui Saturn Iapetus, a treia ca dimensiune, ca să vezi ce se întîmplă cu ea și de ce sînt momente în care este foarte vizibilă și momente în care aproape dispare. Luna respectivă are trăsături contrastante, adică un peisaj divizat unde lumina se luptă cu întunericul în timp ce un șir de munți colosali mai înalți decît Everestul este în jurul ecuatorului lunii respective. Luna respectivă rezistă explicațiilor pe măsură ce apare și dispare în funcție de orbita ei nu tocmai sferică în jurul lui Saturn.

Bio-hacker-ul care învață oamenii modificări genetice cu ajutorul CRISPR

Cei de la Quartz te invită să afli mai multe despre bio-hack-erul care vrea să învețe oamenii să-și modifice genele cu ajutorul CRISPR, un mecanism al bacteriilor pe care oamenii l-au descifrat și pe care-l pot folosi să modifice genele multor ființe vii, plante și animale deopotrivă, inclusiv oameni. Josiah Zayner este un biohacker care crede că oricine ar trebui să-și modifice ADN-ul cu ajutorul biotehnologiei. De aceea el a fondat o companie denumită The ODIN prin intermediul căreia vinde pachete biotehnologice care învață oamenii cum să modifice bacterii sau broaște.

Ce a găsit NASA în interiorul Soarelui

Cel puțin pentru moment încă nu te poți duce în interiorul Soarelui dar poți să adaugi o grămadă de filtre în timp ce te uiți la el cu ajutorul telescoapelor și poți să trimți sonde care să se învîrtă tot mai aproape de el, iar pe baza observațiilor poți să faci niște deducții despre ce se întîmplă în interior. Iar oamenii au făcut deja o grămadă de asemenea lucruri, acțiuni care să-i ajută să înțeleagă cum a apărut și cum se comportă steaua în jurul căreia ne învîrtim an de an și mulți ani după aceea. Astrum ne spune cîteva lucruri utile despre straturile Soarelui și ne ajută să descoperim de unde vine lumina.

Ce îi deranjează pe fizicieni la găurile negre

Găurile negre sînt încă ceva extraordinar în ce privește fizica universului în care trăim și ele rămîn în continuare un mister al acestui univers. Probabil într-o zi fizicienii vor rezolva acest mister dar în momentul de față ele sînt în continuare cercetare. De la distanță, pe baza observațiilor și pe baza deducțiilor produse pe baza acestor observații. Cleo Abram i-a luat un interviu faimosului fizician Brian Cox despre aceste găuri negre încercînd să ofere pe scurt modul în care fizicienii le percep, iar rezultatul este ceva suficient de interesant ca să urmărești pînă la capăt înregistrarea alăturată.

Capitolele ei sînt următoarele: