Poate că ați observat (fie întîmplător, fie căutînd o informație sau alta) că psihologii sînt experți în identificarea gîndurilor și comportamentelor umane prin analiza pacienților lor, dar și printr-o serie de studii cît se poate de diverse: unele-s de-a dreptul banale, cu subiecte cotidiene, din viața de zi cu zi, altele sînt despre sexualitatea umană și credință / apartenența la o religie sau alta, adică niște subiecte rușinoase pentru oamenii ceva mai pudici. Însă o parte dintre studiile astea ajung la / trec de limita ciudățeniilor: au ca subiecte cîinii cu puteri psihice, invaziile marțienilor, proprietățile anti-depresive ale spermei, rachetele conduse de porumbei și urinarea bărbaților.
Ã…žtiai că empatia duce la creșterea asemănării faciale între cupluri de-a lungul timpului? Adică nu e vorba doar de alegerea unui partener de viață care seamănă cu tine sau cu cineva din familie, ci de ceva mai mult: empatia generată de o relație sexuală / amoroasă / emoțională de lungă durată (cel puțin un sfert de secol) transformă trăsăturile celor doi într-un amalgam pe care-l împărtășesc amîndoi. Cel puțin așa e concluzia unui studiu singular (nu pare să fi fost confirmat de altele) condus de psihologul Rober Zajonc și colegii lui. Mai multe informații aici.
Ã…žtiai că unii cîini au puteri psihice sau chiar paranormale? Nu e vorba de cîinii din filmele de la Hollywood (mulți dintre ăia spun și fac niște prostii de-ți stă mintea în loc), ci de patrupedele din viața reală: acum două decenii o televiziune a pretins că un cîine numit Jaytee simțea că stăpîna sa se întorcea acasă cu mult înainte de a ajunge acolo. Chiar au reușit să aducă ceva dovezi în acest sens: o echipă a stat acasă cu cîinele, în timp ce alta a însoțit-o pe proprietară. Totul a fost filmat, arătînd că Jaytee s-a așezat pe verandă în momentul în care stăpîna a decis să se întoarcă acasă și nu a plecat de acolo pînă cînd femeia a ajuns la el. Mai multe informații aici.
Psihologia interacțiunii oamenilor și a cîinilor. Dacă ar fi să alegi un animal de casă ce preferi: o pisică sau un cîine? Chiar dacă ai ambele specii prin casă sau / și curte, pe care o preferi? Cei mai mulți ar alege, probabil, un cîine din cauza interacțiunii mai bune pe care o avem cu aceștia decît în cazul felinelor. Ã…ži a studiilor realizate cu acest subiect. Aici sînt 5 asemenea studii.
Ã…žtiai că porumbeii au fost folosiți pentru direcționarea rachetelor? În timpul celui de-al doilea război mondial, înaintea de apariția calculatoarelor în forma disponibilă tuturor, ghidarea unei bombe la țintă era foarte dificilă, iar rateurile erau mai numeroase ca acum. În timp ce militarii lucrau de zor la primele versiuni de sisteme de ghidare psihologul B.F. Skinner a avut o idee neobișnuită: antrenarea porumbeilor pentru ghidarea rachetelor sol-aer prin așezarea pe țintele acestora. Mai multe informații aici.
Ã…žtiai că există un experiment care testează modul în care viteza și forma jetului de urină a bărbaților la pișoar sînt afectate de invadarea spațiului personal? A fost realizat în anul 1976 de Middlemist, Knowles și Matter, iar mai multe informații se găsesc aici.
Neuro-cercetătorul care și-a studiat propriul său atac cerebral. Ã…ži efectele lui. S-a întîmplat în 2 februarie 2001, cînd profesorul cercetător J. Allan Hobson a făcut un atac cerebral localizat în trunchiul creierului, adică acea zonă a creierului pe care o studia experimentînd cu pisici în cadrul unei cercetări în domeniul somnului. Vreme de 10 zile el n-a reușit să adoarmă și să viseze. Așa că s-a apucat să studieze fenomenul din perspectiva cercetătorului și să-l documenteze, în ciuda faptului că el era cobaiul. Mai multe informații găsiți aici.
Sînteți programați să rîdeți atunci cînd vă gîdilă cineva? Psihologul Clarence Leuba a studiat reacția folosind copii ca subiecți ai experimentului. Mai multe informații aici. E o cercetare pe care mă gîndesc să o continui dacă îmi veți oferi ocazia.
Invazia marțienilor și anatomia panicii. Mai țineți minte transmisia radio a poveștii Războiul lumilor a lui Orson Wells, o punere în scenă foarte elaborată, de parcă invazia tocmai avea loc? În 28 octombrie 1938, de Halloween, mulți americani au crezut că-s invadați de marțieni, iar evenimentul a reprezentat o ocazie foarte potrivită pentru profesorul Howard Cantril și colegii lui de la Universitatea Princeton de a studia anatomia panicii. Mai multe informații aici.
Sperma are sau nu proprietăți antidepresive? Dacă vreți să vă convingeți și aveți nevoie de ajutor vă stau la dispoziție. Studiul de care se pomenește aici testează ideea că prostaglandinele (o substanță derivată din acizii grași cu o structură biochimică comună denumită prostanoid, produsă în mod natural de organism pentru a servi drept mediator într-un număr considerabil de fenomene fiziologice și patologice care se regăsește și în spermă), poate fi utilă pentru tratarea depresiei.
Holbatul la oameni poate duce la niște experimente sociale și psihologice cît se poate de simple. Mai ales că o puteți face oricînd și oriunde, cu condiția să fiți undeva în public și să aveți grijă să nu încasați bătaie dacă vă holbați la persoanele nepotrivite. Aici aveți 3 exemple.