cer instelat cort

10 chestii curioase despre cafea

Dacă tot ai avut prilejul să afli cîteva lucruri despre originea și istoria cafelei, hai să-ți arăt ce-am aflat: 10 curiozități despre cafea.

Au fost unii care s-au iritat la maxim atunci cînd un mini-joc denumit Cafea fierbinte (sau hot coffee dacă preferi englezismele) a fost descoperit în interiorul jocului Grand Theft Auto GTA: San Andreas. Acesta le permitea jucătorilor să-și controleze personajul în timpul actului sexual după ce a fost invitat la o cafea de către persoana sa preferată.

Carpuccino, o mașină care merge cu cafea, a călătorit 337 de km cu ajutorul unui proce denumit gazificare. Din ce-am aflat, călătoria a folosit 70 de kg de cafea, adică echivalentul a 11760 de cafele expreso obișnuite.

Momentan cafeaua este cel mai comercializat produs din lume după petrol și înaintea aurului și a gazelor naturale, cu cifre de afaceri însumînd mai mult de 100 de miliarde de dolari americani la nivel mondial. Peste 500 de miliarde de căni de cafea sînt consumate în fiecare an. Ai zice că omenirea funcționează pe bază de petrol (combustibili fosili) și cafea, nu? Probabil situația se va schimba odată cu încălzirea globală dar își poate recupera poziția și banii după ce cafea va putea fi cultivată fără probleme și în zona temperată.

Johan Sebastian Bach a scris o operă despre dependența femeilor de cafea. Beethoven, în schimb, putea să numere exact 60 de boabe de cafea atunci cînd își pregătea cana de cafea obișnuită. Nu știu cît de des consuma cafeaua aia dar nu e tocmai rău.

Musulmanii secolului XVI au interzis cafeaua din cauza efectelor stimulante ale acesteia... în timp ce turcoaicele puteau să divorțeze de soțul lor dacă acesta era incapabil să țină bolul cu cafea plin. Nu știu dacă se refereau strict la cafea sau cît lapte uman adăugau cu ocazia aia dar turcoaicele sînt turcoaice pînă la capăt (oricare ar fi ăla sau oricît de gros este el).

Prima cameră web (sau webcam în engleză) a fost inventată atunci cînd cercetătorii de la universitatea Cambridge au pus o cameră video să monitorizeze bolul de cafea folosit în comun. Site-ul pe care a fost publicat fluxul de imagini a atras 2,4 milioane de vizitatori, iar bolul a fost vîndut cu 3.350 de lire sterline.

Starbuck și-a preluat numele din Moby Dick, primul camarad al căpitanului Ahab, și folosește 93 de milioane de galoane de lapte pe an - suficient pentru a umple 155 de bazine de înot olimpice. Bine că alea n-au și cafea că ne-ar inunda pe toți.

90% din producția mondială de cafea este culeasă din țări în curs de dezvoltare precum Brazilia, iar primii 12 consumatori fac parte din țările industrializate - începînd cu Finlanda.

O barmaniță de la Starbuck a donat un rinichi unui consumator obișnuit de cafea al localului. În timpul unui schimb de cuvinte femeia a descoperit că acesta avea nevoie de un organ, și-a făcut testele și a descoperit că se potriveau perfect cel puțin din punct de vedere medical. Nu știu ce s-a întîmplat după aceea dar poate știi tu.

Kopi Luwak este cea mai scumpă cafea din lume: o cană costă 115 dolari americani. Ea este culeasă din răhățel de civetă, care la rîndul lor mănîncă cele mai golașe tufe de cafea.

Related Articles

Targul anticarilor

Andrei Plesu despre capitalismul karaoke

Initiativa de afaceri - taxa pe parcare

Distribuie acest URL pe media socială

"Cu capãtul arcurilor, trecînd,
rãzboinicii
mîngîie roua..."

Yosa Buson (1715-1783)

facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button
reddit sharing button
wordpress sharing button
whatsapp sharing button
tumblr sharing button
pinterest sharing button
blogger sharing button
linkedin sharing button
xing sharing button

Pilula pentru cancerul de sîn ce le dă pacienților 4 ani suplimentari

Cancerul este o problemă ce afectează mulți oameni în toată lumea, iar cancerul de sîn este una dintre formele mutație respective scăpate de sub control la nivelul sînilor. În România ultimele statistici monitorizau 420.000 de bolnavi iar anual sînt diagnosticate alte cam 95 de mii de persoane dintre care peste jumătate sînt în fază incurabilă. În ultimii ani s-au băgat o grămadă de bani în cercetarea cancerului pentru a-și da seama cît mai multe despre ele (cum apare, cum evoluează, cum poate fi vindecat), iar BBC ne spunea acum o lună în înregistrarea alăturată un nou medicament pentru pacienții care au cancer de sîn la nivel avansat care trebuia să devină disponibil în sistemul de sănătate britanic din Anglia și Wales.

De ce teoria șirurilor este greșită

Ieri cei de la PBS în spuneau într-o înregistrare ce are aproape 7 ani ce sînt șirurile din teoria șirurilor, sau cel puțin la ce s-au gîndit fizicienii care studiază teoria aia și încearcă și acum s-o demonstreze după cîteva decenii de muncă. Unele idei sînt suficient de frumoase pentru a-i ghida pe unii să încerce să găsească adevărul în partea matematică a unei teorii fizice, iar teoria șirurilor e suficient de frumoasă și de interesantă pentru a o folosi în continuare ca idee și a continua să încerce demonstrația ei încercînd să unifice prin intermediul ei toate teoriile fizice ale funcționării universului.

Poate că unii vor reuși să dovedească teoria asta, poate o vor face mîine sau peste o sută de ani, dar asta nu-i descurajează pe cei care consideră că pot găsi răspunsurile la toate întrebările despre universul în care trăim.

Cercetătorii produc un uter artificial de rechin

Pe insula japoneză Okinawa cercetătorii dezvoltă o tehnică ce ne arată e poate deveni conservarea cîndva în viitor. Ca să-ți faci o idee, embrionii unui rechin sînt recoltați după ce mama a murit accidental datorită plaselor pescarilor iar cercetătorii vor să-i devolte mai departe într-un incubator ce poate fi numit uter artificial de rechin. După cîteva lunii puii pot fi transferați într-un rezervor unde dezvoltarea lor continuă pînă la maturitate.

Înregistrarea alăturată face parte din Asia (2024), o mini-serie din 7 părți prezentată de Sir David Attenborough care explorează viața sălbatică minunată și minunile naturale ale celui mai mare continent terestru.

Ce sînt șirurile în teoria șirurilor

Teoria șirurilor (sau "string theory" dacă preferi limba engleză) este o teorie fizică încă nedovedită științific ce încearcă să descrie universul la nivelul cel mai fundamental prin considerarea particulelor elementare ca fiind mici fire vibrante în loc de ceva reprezentat ca un punct. Fizicienii lucrează de cîteva decenii la ea dar nu au reușit încă să unifice toate forțele fundamentale și particulele, inclusiv gravitația, în cadrul unui singur cadru matematic. Asta nu îi împiedică pe unii să continue în folosirea ei și să încerce mai departe demostrarea ei științifică cu ajutorul matematicii și a observațiilor.

De ce revoluția Inteligențelor Artificiale are un defect

Inteligențele Artificiale pot să facă foarte bine lucruri repetitive și pot să analizeze eficient datele, totul 24 de ore pe zi, în funcție de specializare unele dintre ele pot să creeze înregistrări vide, pot să scrii esee, pot să genereze fotografii reliste și așa mai departe. Ele pot de asemenea să vindece niște boli sau să-i ajute pe oameni să vindece boli, Inteligențele Artificiale pot produce materiale noi la care oamenii nu s-au gîndit încă, iar indecisul Matt Ferrell abordează subiectul problemei Inteligenței Artificiale și ce se întîmplă în spatele scenei. Nu e prima oară cînd Matt Ferrell și-a îndreptat atenția spre Inteligențele respective iar acum atenția îi este îndreptată spre o problemă a acestora.

Cît de mare este spațiul?

Uneori este greu de înțeles cît de mare este universul în care trăim, și probabil e destul de dificil și pentru cei din domeniu chiar dacă ei știu cifrele / estimările mai bine ca restul lumii. Acum e nevoie de aproximativ o zi pentru a străbate planeta dintr-o parte în alta dar e nevoie de cîteva mii de ani pentru a ajunge la următoarea stea cu motoare actuale. Străbaterea Căii Lactee care are un diametru de vreo 100 de mii de ani lumină? Cea mai apropiată stea, Proxima Centariu, e la 4,22 ani lumină așa că fă tu calculele, îți vada un număr care cu suficiente cifre încît să te apuce cîrceii la mînă cînd îl scrii pe hîrtie. Iar universul are o grămadă de galaxii.

Andrew Strominger, Brian Green, găurile negre și gravitația cuantică

Andrew Strominger, renumit pentru munca sa în studierea găurilor negre, teoria șirurilor și gravitația cuantică, discută cu moderatorul Brian Green în înregistrarea încărcată de World Science Festival descriind ultimele sale rezultate și cum unele dintre ele pot fi testate de viiroarele observații. Programul este parte a seriei Mari idei (Big Ideas) la care și-au adus contribuția fundația John Templeton.

Acum o sută și ceva de ani gravitația era doar forța cu care Pămîntul îi trăgea pe toți spre el, acum ea e doar curbură a spațiului care se manifestă în preajma unui corp suficient de mare în mișcare (fie că e vorba de satelit, planetă, stea sau gaură neagră, pentru că toți ne mișcăm). Așa că poți considera discuția alăturată a cărei capitole sînt mai jos ca o introducere în situația de acum a fizicii.

Despre modificările genetice de care sînt capabili oamenii, martie 2025

Nu sîntem în luna martie 2025, sîntem în luna mai a aceluilași an, dar lucrurile nu s-au schimbat chiar atît de mult în ultimele două luni de cînd a fost luat inerviul, cel puțin nu la nivel public. Unelte precum CRISPR există în continuare iar unii sînt dispuși să-i învețe pe oameni să le folosească, așa că oamenii pot modifica în continuare plante, animale și chiar pe ei înșiși din punct de vedere genetic. Iar Cleo Abram discută în înregistrarea alăturată cu dr. Jennifer Doudna care a cîștigat premiul Nobel pentru descoperirea mecanismului ce a dus la CRISPR, adică acea tehnologie microscopcă care ne dă capacitatea de a vindeca unele boli, de a preveni altele și de a ne face corpurile mai puternice, mai rezistete și mai adaptate, dar și de a ne spori inteligența.

Iapetus și inelele lui Saturn

E nevoie să călătorești aproximativ 1,5 miliarde de kilometri pînă la luna lui Saturn Iapetus, a treia ca dimensiune, ca să vezi ce se întîmplă cu ea și de ce sînt momente în care este foarte vizibilă și momente în care aproape dispare. Luna respectivă are trăsături contrastante, adică un peisaj divizat unde lumina se luptă cu întunericul în timp ce un șir de munți colosali mai înalți decît Everestul este în jurul ecuatorului lunii respective. Luna respectivă rezistă explicațiilor pe măsură ce apare și dispare în funcție de orbita ei nu tocmai sferică în jurul lui Saturn.

Bio-hacker-ul care învață oamenii modificări genetice cu ajutorul CRISPR

Cei de la Quartz te invită să afli mai multe despre bio-hack-erul care vrea să învețe oamenii să-și modifice genele cu ajutorul CRISPR, un mecanism al bacteriilor pe care oamenii l-au descifrat și pe care-l pot folosi să modifice genele multor ființe vii, plante și animale deopotrivă, inclusiv oameni. Josiah Zayner este un biohacker care crede că oricine ar trebui să-și modifice ADN-ul cu ajutorul biotehnologiei. De aceea el a fondat o companie denumită The ODIN prin intermediul căreia vinde pachete biotehnologice care învață oamenii cum să modifice bacterii sau broaște.

Ce a găsit NASA în interiorul Soarelui

Cel puțin pentru moment încă nu te poți duce în interiorul Soarelui dar poți să adaugi o grămadă de filtre în timp ce te uiți la el cu ajutorul telescoapelor și poți să trimți sonde care să se învîrtă tot mai aproape de el, iar pe baza observațiilor poți să faci niște deducții despre ce se întîmplă în interior. Iar oamenii au făcut deja o grămadă de asemenea lucruri, acțiuni care să-i ajută să înțeleagă cum a apărut și cum se comportă steaua în jurul căreia ne învîrtim an de an și mulți ani după aceea. Astrum ne spune cîteva lucruri utile despre straturile Soarelui și ne ajută să descoperim de unde vine lumina.

Ce îi deranjează pe fizicieni la găurile negre

Găurile negre sînt încă ceva extraordinar în ce privește fizica universului în care trăim și ele rămîn în continuare un mister al acestui univers. Probabil într-o zi fizicienii vor rezolva acest mister dar în momentul de față ele sînt în continuare cercetare. De la distanță, pe baza observațiilor și pe baza deducțiilor produse pe baza acestor observații. Cleo Abram i-a luat un interviu faimosului fizician Brian Cox despre aceste găuri negre încercînd să ofere pe scurt modul în care fizicienii le percep, iar rezultatul este ceva suficient de interesant ca să urmărești pînă la capăt înregistrarea alăturată.

Capitolele ei sînt următoarele: