Știrea zilei de ieri a avut ca subiect prima fotografie realizată unei găuri negreu super-masive aflate la 54-55 milioane de ani lumină (500 de milioane de trilioane kilometri) distanță de noi. Anunțată de cei de la NASA, știrea a fost preluată rapid de site-uri de știri din întreaga lume.

Găurile negre sînt obiecte cosmice foarte dense, cu o gravitație suficient de mare pentru a păstra captive atît materia cît și energia luminoasă - doar o mică parte a energiei scapă (sub forma unor radiații X) din orizontul evenimemtului și este unul dintre elementele care indică prezența unei găuri negre. Alte indicii sînt undele gravitaționale și colierul de stele ce orbitează rapid în jurul centrului gravitațional.

Gaura neagră fotografiată este o masă de 6,5 miliarde mai mare decît a Soarelui și un diametru de 40 miliarde de kilometri. Se găsește în centrul lui Messier 87 (M87), o galaxie eliptică, și au fost folosite 8 telescoape radio de la suprafața Terrei care au lucrat împreună pentru a culege datele necesare. Cele 5 petabytes (5.242.880 de gigabytes) au fost prelucrat folosind un algoritm creat de Katie Bouman.

Află mai multe despre procesul care s-a întins pe mai mulți ani din înregistrarea alăturată.

User Rating: / 1
PoorBest  
Prima imagine a unei găuri negre - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.