Oceanele și clima Terrei se încălzesc treptat, dar anumite zone de pe planetă devin mai reci pe motiv că cantitatea suplimentară de apă și căldură aruncată în atmosferă produce în primul rînd dezechilibre și abia apoi o topire accentuantă a întregii gheți de la suprafață.

Misiunea NASA care supraveghează topirea oceanelor în Groenlanda folosește nave maritime și avioane pentru a măsura temperatura oceanului care afectează marii ghețari din zonă. Ghețarul Jakobshavn, cunoscut în limbajul local Sermeq Kujalle, se află în partea vestică a centrului Groenlandei și a fost unul dintre marii furnizori de apă vărsată în ocean pe măsură ce și-a pierdut masa de gheață tot mai rapid. În cadrul unui studiu realizat recent echipa componentă a misiunii NASA a aflat că anii 2016 și 2017 ghețarul și-a mărit treptat dimensiunile iar rata de pierdere a masei de gheață s-a redus. Cei de la NASA au aflat că fenomenul e produs de răcirea temperaturii oceanului în regiune. 

User Rating: / 1
PoorBest  
Ghețarul Jakobshavn din Groenlanda reacționează la temperatura în schimbare a oceanului - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.