Luna de pe cerul terestru este un companion foarte vechi, iar dacă n-ar fi existat probabil interesul oamenilor pentru astronomie n-ar fi fost chiar atît de mare de-a lungul ultimilor cîteva milenii.

Și nici măcar nu este un caz singular: și alte planete din sistemul solar au sateliți. Știm că planetele pot avea fără nici o problemă așa ceva cu condiția să existe suficientă materie în jurul lor pentru a se forma unul și o masă suficient de mare pentru a-l păstra alături (fie că s-a format fie că a fost capturat pe drum).

Însă lunile pot avea la rîndul lor luni? Teoretic da pe motiv că oricare corp cu masă produce un efect gravitațional. Practic, însă, este îndeplinirea unor condiții care țin mai mult de fizică. Una dintre ele, condițiile, este ca masa să fie suficient de mare. Parcă nu te văd gravitînd în jurul unei clădiri înalte pe motiv că cîntărește mult mai mult ca tine, însă stăm cu toții pe suprafața Terrei din cauza influenței sale gravitaționale.

User Rating: / 1
PoorBest  
Lunile lunilor - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.