Zborul supersonic este zborul cu o viteză mai mare decît cea a sunetului (în aviație viteza de propagare a sunetului este denumită Mach 1), adică cu cel puțin 1236 km / oră la nivelul mării. Zborurile cu asemenea viteze sînt frecvente, chiar și avioanele comerciale (nu doar cele militare) sînt capabile de așa ceva.

Zborul hipersonic este deplasarea cu viteza Mach 5 sau mai mare, adică peste 6115 km / oră, ceea ce implică niște probleme tehnice nu tocmai ușor de rezolvat: atunci cînd viteza este mai mică decît a sunetului temperatura corpului avionului este cam aceeași (cu mici diferențe) ca a aerului din jurul, însă atunci cînd vitezele sînt mai mari se produce un șoc care compresează aerul din jurul navei, crescîndu-i temperatura. La zborurile lungi fuselajul navel se supraîncălzește riscînd probabilitatea incendiilor sau chiar a topirii lui.

Navetele spațiale sînt protejate la efectele căldurii prea mari de partea ceramică a fuselajului (ele ajung la viteze hipersonice la reintrrea în atmosferă, cînd cad controlat spre Pămînt), însă avioanele nu au o protecție suficientă.

User Rating: / 1
PoorBest  
Despre zborul hipersonic - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.