Probabil ți s-a întîmplat să iei ceva din frigider să închizi ușa și, după numai cîteva secunde, să-ți amintești că mai vrei ceva din interior. Însă ușa s-a deschis mult mai greu decît prima oară.

Ei bine, există o explicație pentru asta și nu are legătură cu magneții de pe ușa frigiderului. E vorba de termodinamică, iar efectele sînt cu atît mai vizibile cu cît e mai cald. Înainte să deschizi prima oară ușa frigiderului presiunea aerului din interior este egală cu presiunea aerului din exterior și ai de învins doar forța magnetică.

După ce deschizi ușa aerul cald din exterior intră în frigider și scoate de acolo aerul rece. Frigiderul începe să-l răcească, iar presiunea din interior scade pe motiv că aerul rece are un volum mai mic pe măsură ce temperatura scade. Cînd încerci să deschizi din nou ușa, la numai cîteva secunde după ce ai închis-o, presiunea exterioară este mai mare decît cea interioară, iar forțele aplicate pe ușă sînt mai mari - tocmai de aceea îți va fi mult mai greu să o deschizi.

Partea bună este că efectul nu durează prea mult. Dacă încerci să o deschizi după un minut sau două vei folosi aceeași forță ca de obicei din cauză că aerul continuă să intre înăuntru, puțin cîte puțin, egalizînd presiunea.

User Rating: / 1
PoorBest  
De ce frigierul se deschide mai greu a doua oară? - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.