Odinioară, pe vrema în care Nikola Tesla și Thomas Edison erau încă în putere, a existat o divergență de opinii pe tema transmiterii electricității pe distanțe lungi: se va folosi curent alternativ (CA) sau curent direct (CD)?

Pînă la urmă Tesla a cîștigat, iar tehnologia a implementat transmiterea folosind CA pe motiv că era mai eficient decît CD pentru distanțe lungi (cîteva sute de kilometri). Însă și CA are cîteva puncte slabe.

Însă unele dispute nu se termină niciodată: mai recent, în ultimul deceniu, curentul direct are o oarecare revenire. Suprafața mare a Chinei și distanța considerabilă între zonele în care se produce electricitatea și zonele în care este folosită i-a făcut pe chinezi să investească masiv în tehnologia transmiterii ei (a electricității) pe distanțe de mii de kilometri (vreo 2000 în cazul ăsta) cu ajutorul cîtorva companii specializate în domeniu. Detalii găsești în prezentarea alăturată.

User Rating: / 1
PoorBest  
Despre transmiterea curentului electric pe distanțe lungi - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.