Marte și Venus se află în zona în care apa poate fi în stare lichidă, asemenea Terrei, dar cînd e vorba de colonizare atenția oamenilor s-a îndreptat spre planeta roșie pe motiv că acolo se poate ateriza pe un sol ferm (spre deosebire de Venus unde atmosfera e prea groasă, iar presiunea la sol e mult prea mare pentru tehnologia actuală).

Însă aterizarea pe Marte este problematică pe motiv că atmosfera e mult prea rarefiată pentru ca parașutele să acționeze cu aceeași eficiență ca pe Pămînt, dar e suficient de densă pentru ca aterizarea să fie mult mai dificilă decît pe Lună (a cărei atmosferă e aproape inexistă iar retro-rachetele pot frîna nava destul de bine).

Din cele 45 de misiuni trimise pe Marte jumătate au fost pierdute din cauza aterizării, dar soluțiile găsite sînt destul de eficiente. Ceea ce nu e deloc ușor pentru că navele trebuie să fie în întregime automatizate: semnalele radio se deplasează cu viteza luminii, adică e nevoie de 8 minute (mai mult decît aterizarea în sine) pentru ca semnalul să ajung pînă la planeta roșie și înapoi. Află mai multe din prezentarea alăturată.

User Rating: / 1
PoorBest  
De ce e atît de greu de aterizat pe Marte? - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.