Două dintre fundamentele progresului științific sînt dezbaterea cu argumente raționale a ideilor propuse și capacitatea de a reproduce experimentele și în altă parte, oriunde sînt îndeplinite condițiile necesare fiecărui experiment în parte.

Primul care a emis ideea undelor gravitaționale a fost Albert Einstein în 1916 (le bănuia existența, dar pe vremea aia nu au putut fi observate). Detectarea lor a făcut un mare fîs în 2015, iar cei implicați în procesul respectiv au primit premiul Nobel anul trecut (2017).

Totuși, ele continuă să fie dezbătute pe motiv de zgomot. Pînă la urmă urmele undelor gravitaționale sînt doar o picătură de apă într-un ocean de zgomot venit din toate părțile - Universul e un spațiu mare. Detectoarele aflate în America, la aproape un continent distanță unul de celălalt, percep un spațiu diferit și, prin urmare, au un fundal zgomotos (deși nu e vorba de sunete) foarte diferit. Cu toate acestea, există unele similarități ale semnalelor, ceea ce a dus la apariția anumitor întrebări.

Similaritățile respective (ale zgomotelor) ar putea fi din cauza aparaturii care analizează semnalele - oricît de mult ai calibra un aparat nu ai cum să scapi complet de zgmot - dar asta va fi stabilit (confirmat sau infirmat) mai tîrziu. Chiar dacă peste o anumită limită semnalul devine cît se poate de clar, tendința spre a scăpa de zgomot este o tangentă care nu va arăta niciodată 100%.

User Rating: / 1
PoorBest  
Undele gravitaționale încă dezbătute - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.