Conductoarele sau semiconductoarele folosite acum permit trecerea curentului electric, dar sînt încă destul de departe de a fi perfecte: opun o oarecare rezistență curentului electric și produc căldură.

Superconductoarele nu au asemenea probleme, eficiența lor e mai mare (aproape de 100%), dar funcționează la temperaturi foarte mici (mult mai mici decît cele la care, noi, oamenii funcționăm). Încă nu știm despre materiale superconductoare la temperatura camerei (cea cu care sîntem noi obișnuiți), dar avantajelor unor asemenea materiale ar fi unul cît se poate de evident: conduc electricitatea fără pierderi și fără producerea de căldură și le-am putea folosi în toate dispozitivele cu care ne-am obișnuit deja.

Oamenii de știință caută să găsească sau să producă asemenea superconductori, materiale care ar revoluționa practic aparatele electronice, iar o cercetare recentă îi aduce cu un pas mai aproape de acest țel.

User Rating: / 1
PoorBest  
Materiale stranii pentru superconductoare - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.