Hidrogenul este considerată (în lipsa dovezilor care să susțină contrariul) cel mai comun element din Univers: îl găsești în interiorul stelelor, în giganții gazoși, în atmosfera terestră, în apă, etc.

La temperaturi foarte înalte el devine plasmă (în Soare și coroana solară, de exemplu), la temperaturi obișnuite (din punctul nostru de vedere) este gaz, însă atunci cînd asupra lui se aplică presiune foarte mare el devine mai întîi lichid apoi capătă proprietăți metalice. Adică, cu alte cuvinte, este un foarte bun conductor de căldură și electricitate. Detalii găsești în înregistrarea alăturată, inclusiv despre obținerea de H2 metalic cu ajutorul laserelor.

Giganții gazoși precum Jupiter și Saturn sînt formați mai ales din hidrogen, dar numai un strat relativ subține este format din gaz - restul are proprietăți diferite în funcție de presiunea aplicată asupra lui.

User Rating: / 1
PoorBest  
Despre hidrogenul metalic - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.