Planetele din sistemul solar se află în (aproximativ) același plan, undeva în jurul ecuatorului Soarelui, atunci cînd se rotesc în jurul acestuia (și e motivul pentru care am avut foarte puțin acces la polii stelei).

Motivul este relativ simplu: planetele s-au format din același disc de materie (praf și bucăți de rocă) care se rotea acum cîteva miliarde de ani în zona ecuatorială a Soarelui. Tocmai de aceea planetele au păstrat (în mare parte) aceeași direcție de rotație original atît în jurul stelei, cît și în jurul propriei axe. Mai puțin Venis și Neptun. Despre Neptun se știe că e înclinat într-o parte, probabil din cauza unor coliziuni din trecutul îndepărtat cu alte corpuri cerești, dar despre Venus nu se știe încă sigur cauza rotației inverse.

Una dintre teoriile emise la un moment dat spune că Venus a suferit o coliziune atît de puternică odinioară încît a ajuns să se învîrtă invers în jurul proprie axe. Problema ei este că energia unei asemenea coliziuni ar fi dezintegrat planeta cu mult înainte de a o face să se miște invers.

Altă teorie spune că forțele aplicate asupra proprie atmosfere (atît exterioare cît și interioare - temperatura și densitatea crescută, combinată cu gravitația Soarelui, produc maree) ar fi dus la rotirea planetei în jurul propriei axe nord-sud, schimbîndu-i orientarea rotației.

Și mai sînt și alte teorii, cîteva prezentate în filmulețul alăturat.

User Rating: / 1
PoorBest  
De ce Venus se rotește invers? - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.