Poveștile de prin benzile desenate și filmele de la Hollywood spun că dacă te înțeapă un paianjen radioactiv începi să produci la rîndul tău pînză și te urci pe pereți, iar dacă ești expus unui experiment cu radioactivitate riști să devii o namilă verde și foarte puternică de fiecare dată cînd te enervezi.

Realitatea e mai puțin spectaculoasă, dar mult mai interesantă cînd vine vorba de mutațiile genetice: e nevoie de multe generații pentru ca o mutație să se transmită în cadrul unei populații, dar ea poate apărea prin mai multe moduri. În trecutul îndepărtat, cel în care organismele unicelulare predominau, canibalismul celular a permis înghițirea unei celule întregi și obținerea unui sistem mai complex atunci acea celulă nu era digerată. În timp acest mecanism a influențat evoluția, inclusiv a noastră.

Mai nou, unele schimburi de gene au loc prin transfer paralel, iar bacteriile și virușii își lasă o parte din codul genetic în organismul gazdă, provocînd la rîndul lor mutații. Aceste mutații pot deveni o parte importantă a evoluției sau pot fi eliminate în timp.

User Rating: / 1
PoorBest  
Canibalismul celular și evoluția - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.