Groenlanda este o zonă frumoasă, doar timp să ai s-o vizitezi cît mai bine, însă cît de multe știi despre trecutul îndepărtat al locului?

Multe dintre detalii sînt imposibil de perceput, dar există suficiente informații pentru a înțelege apariția Groenlandei: chiar dacă mulți oameni percep continentele Terrei ca fiind fixe, de fapt ele se mișcă constant cu o viteză foarte mică, în funcție de alunecarea plăcilor tectonice deasupra stratului cald de magmă de dedesubt. Uneori ele ajung în dreptul unui punct fierbinte (o zonă în care temperatura magmei este mai mare decît de obicei), iar acests produce o ”cicatrice” geologică în crusta terestră.

Cercetătorii de la NASA au folosit anomaniile din cîmpul magnetic al crustei din Groenlanda pentru a afla fluxul căldurii sale geotermale, iar asta le-a permis să arunce ”o privire” sub stratul gros de gheață și în interiorul crustei. Urmele din stratul de pămînt aflate acolo înregistrează mișcarea plăcii tectonice nord Americane de-a lungul timpurilor geologice.

User Rating: / 1
PoorBest  
Trecutul geologic al Groenlandei - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.