Despre computerele cuantice se spune că vor avea o capacitate de procesare mult mai mare decît a calculatoarelor actuale, cu biții aranjați liniar și valori care pot fi 0 sau 1, în funcție de comenzile pe care le au de procesat la un moment dat.

Însă pentru a înțelege calculatoarele cuantice e nevoie să știi cîteva lucruri despre mecanica cuantică pe care s-ar baza operațiunile lor: qubiții pot fi atît 0 cît și 1 simultan, sau oricare superpoziție cuantică a acestora. Acest lucru permite efectuarea unui număr mult mai mare de operații într-un timp mult mai scurt.

Inseparabilitatea cuantică (în engleză quantum entanglement = încurcătură complicată) este un alt fenomen cuantic important în funcțiile noii tehnologii de procesare în care stările cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sînt cuplate între ele.

Unii susțin, în urma informațiilor făcute publice despre cercetărilor în domeniu (și încercarea de a produce procesoare capabile să se folosească de procesele cuantice) că sîntem destul de aproape (ca civilizație) de producerea acestor calculatoare cuantice.

User Rating: / 1
PoorBest  
Universal quantum computer - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.