Tehnologia informatică a evoluat considerabil în ultimele decenii: dacă prin anii 1980 erau la modă calculatoarele Commodore și nu le aveau decît (relativ) puțini oameni, acum cam toată lumea are la dispoziție măcar un laptop sau / și PC, iar unii își schimbă dispozitivele mobile aproape la fel de des precum ciorapii.

Dar performanțele noilor dispozitive au atins deja anumite limite, iar legea lui Moore (care spune că numărul de tranzistori care pot fi plasați pe un circuit integrat se dublează aproximativ la fiecare doi ani) nu mai este valabilă pentru simplul motiv că nu se pot face tranzistori mai mici fără ca funcționarea lor să fie perturbată de procele fizice.

Iar o soluție pentru a evita (cel puțin temporar) problema este înlocuirea siliciului, materialul preferat pentru producerea procesoarelor, cu altul mai potrivit - adică un semiconductor (material prin care curentul poate trece în funcție de dorința umană) care să funcționeze la temperatura camere. Oxidul de galiu, de exemplu, este o substanță a cărei electroni au o energie ceva mai mare decît a siliciului și ar putea fi folosită pentru obținerea unor procesoare mai rapide și cu mai mulți tranzistori decît pînă acum.

User Rating: / 1
PoorBest  
Silicon versus oxid de galiu - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.