Păsările migratoare se mișcă pe distanțe mari în funcție de anotimpuri (practic, caută de mîncare și un adăpost confortabil atunci cînd vine iarna și se întorc cu fiecare primăvară în zonele obișnuite). Ruta fiecărei specii diferă, dar majoritatea se încadrează pe direcția nord-sud, paralel cu liniile de cîmp magnetic terestru. Chiar și păsările ce nu-și părăsesc (prea mult) zonele de baștină sînt sensibile la acest cîmp magnetic slab, dar prezent peste tot.

Unii consideră că au găsit răspunsul (sau, cel puțin, o parte a lui) la orientarea fenomenală a păsărilor: o proteină din ochii lor reacționează cu lumina zilei producînd un efect similar cu cel al unei busole (compas magnetic). Pentru a măsura efectele cuantice ale une reacții oamenii au nevoie de tehnologie avansată, dar, cel puțin aparent, păsările fac asta folosind niște receptori din ochi. Procesul nu este încă cunoscut, dar ideea este cel puțin interesantă.

User Rating: / 1
PoorBest  
Despre navigarea păsărilor prin cîmpul magnetic terestru - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.