Telescopul Hubble are deja 28 de ani, iar un nou telescop va fi lansat de cei de la NASA la mijlocul deceniului viitor. Nu-s singurele obiecte tehnologice trimise pe orbita Terrei sau prin sistemul solar, dar sînt printre cele mai relevante în domeniul telescoapelor spațiale.

Telescopul CHEOPS (sau CHaracterising ExOPlanet Satellite - satelitul de caracterizare a exoplentelor) a părăsit camera curată din Elveția unde a fost asamblat și tesat, iar zilele astea e în Madrid pentru pregătiri suplimentare în vederea lansării pe orbiă.

Telescopul va studia sute de exoplanete cunoscute folosind metoda tranzitului planetelor prin zona aflată între noi și stelele lor - în acele momente lumina stelei scade pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Instrumentele de la bordul telescopului vor permite măsurare unor informații mai detaliate despre structura planetei, atmosfera și temperatura la suprafață.

Telescopul a fost construit de Universitatea din Bern, iar misiunea este un parteneriat între ESA și Elveția, avînd constribuitori suplimentari din Austria, Belgia, Franța, Germania, Ungaria, italia, Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie.

User Rating: / 1
PoorBest  
Pregătind telescopul CHEOPS - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.