TESS (sau Transiting Exoplanet Survey Satellite după denumirea completă) este cea mai nouă misiune NASA de căutare a exoplanetelor.

Condusă de cei de la MIT (Massachutes Institute of Technology), misiunea ar trebui să găsească mii de planete orbitînd în jurul altor stele: în timpul celor doi ani de supraveghere a cerului TESS va urmări o mare varietate de stele căutînd semnele unor planete a căror dimensiune variază de la cea similară Terre pînă la una mai mare ca a lui Jupiter.

Fiecare dintre cele 4 camere de pe TESS are un senzor de 16,8 megapixeli și acoperă un pătrat lat de 24 de grade, suficient cît să cuprindă în interior o întreagă constelație. Camerele sînt astfel aranjate încît să cuprind o bucată mare de cer denumită sectorul de observare. TESS va urmări fiecare sector de observare cam 27 de zile înainte de a trece la următorul, va acoperi cerul emisferei sudice în primul an, iar după aceea va începe să studieze zona deasupra emisferei nordice. În total va cuprinde cam 85% din cer, o zonă de 350 de ori mai mare decît a urmărit misiunea Kepler, devenind prima misiune de căutare a exoplanetelor care va curpinde aproape întreg cerul de deasupra capetelor noastre.

User Rating: / 1
PoorBest  
TESS, vînătorul de planete de la NASA - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.