Civilizația umană a ajuns la un nivel de dezvoltare tehnologică care îi permite expedierea diverselor obiecte tehnologice (sateliți, roboței specializați sau chiar autovehicule terestre) pe orbita altor planete sau chiar la suprafața acestora.

Planeta Marte, de exemplu, a fost vizitată în mod repetat de produsele civilizației umane deja de decenii întregi, iar asta poate produce unele probleme nu tocmai mici: contaminarea cu microorganisme terestre. Nu știm cu siguranță dacă există sau nu viață pe planeta roșie, dar știm că la un moment dat a avut apă în formă lichidă din abundență la suprafață - în momentul actual putem spune doar că s-ar putea să existe viață marțiană undeva în subsolurile planetei.

Indiferent dacă pe Marte există sau nu viață, microbii tereștri care ajung odată cu obiectele trimise acolo s-ar putea dezvolta suficient de mult pentru a spune că am colonizat deja planeta din vecinătate. Teoria panspermiei (apariția vieții pe alte planete cu ajutorul microbilor rezistenți la frigul și radiațiile din spațiul cosmic, călători pe meteoriți și comete) nu e deloc nouă, iar o adaptare a ei ar duce la contaminarea obiectelor spațiale cu ajutorul tehnologiei umane. Pentru a evita așa ceva sondele trimise în spațiul extraterestru trebuie decontaminate, iar informații despre metodele folosite găsești în înregistrarea alăturată.

User Rating: / 1
PoorBest  
Metode de împiedicare a contaminării altor planete - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.