S-ar putea ca sunetele contoarelor Geiger-Muller să fie unele cunoscute, chiar dacă n-au avut (încă) nevoie de așa ceva, dar cît de multe știi despre modul lor de funcționare și cum ajung să emite aceste sunete?

Contorul a fost produs prima oară de Hans Geiger în anul 1908 și a fost perfecționat 20 de ani mai tîrziu de către studentul său, Walther Muller (de aceea dispozitivele folosite acum poartă numele amîndurora). Măsoară emisiile radioactive din preajmă (radiația ionizată) și îi alarmează pe utilizatori cînd acestea trec de valoarea de 6 razi.

Tubul din interior este plin cu gaz inert, iar o bucată de metal încărcată electric (fiind înccărcată pozitiv e denumită catod) e întrodusă în el. Atunci cînd radiația ionizată (puternic încărcată electric) trece prin gaz desprinde electroni din moleculele de gaz, iar aceștia sînt atrași de catod. Pe drum spre aceștia electronii smulg alți electroni din moleculele de gaz, producînd un efect în cascadă și un mic curent electric între catod și pereții tubului. Atunci cînd tubul este conectat la un difuzor curentul electric se transformă în sunete (pîrîiturile obișnuite). Moleculele de gaz încărcat pozitiv se deplasează spre pereții tubului și culeg de acolo cîte un electron - procesul poartă numele de resetare.

Tipul gazului inert din interior face contorul sensibil la un tip sau altul de radiații ionizate, dar ele sînt folosite de obicei la măsurarea valorilor mici de radiații: orice radiație cu valoare suficient de mare va ajunge în tub înainte ca gazul din interior să fie resetat și nu va fi măsurată.

User Rating: / 1
PoorBest  
Cum funcționează contoarele Geiger-Muller - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.