Cu foarte mici diferențe între ele, planetele din sistemul nostru solar se mișcă în jurul Soarelui la cam același nivel și în aceeași direcție. Reprezentarea pe care o vedeți pe diverse planșe nu le arată pe același plan doar pentru a economisi hîrtie, ci pentru că este destul de apropiată de adevăr pentru a fi arătată așa.

Sistemul nostru solar a început ca un spațiu aproape sferic în care se găsea o cantitate considerabilă de gaz și particule de materie destul de imobile. Adică nu se mișcau împreună în jurul unui punct, așa cum o fac acum. Nu se știe exact de ce au început să se miște, pentru că, la un moment dat, au făcut-o, dar se presupune că au primit un imbold exterior. Probabil în urma exploziei unei supernove. Treptat acumularea de materie s-a tot mărit, iar gravitația a început să-și facă simțite efectele, accelerînd coliziunile și grămezile pînă au apărut corpurile cerești din imediata noastră apropiere: Soarele a acaparat cea mai mare parte a gazelor, iar ce-a mai rămas s-a aplatizat pînă la forma generală a unui disc și a format planetele, cometele și asteroizii. Vitezele de mișcare a obiectelor create s-au mărit și ele pînă la valorile cunoscute acum.

Mai multe detalii găsești în prezentarea alăturată.

User Rating: / 1
PoorBest  
Planetele din sistemul solar se mișcă cam în același plan - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.