Toată lumea miroase pentru că moleculele din corpul lui (de la suprafața pielii, din gură, etc) interacționează cu mediul înconjurător și produc un anumit miros, specific fiecărei persoane. Bacteriile de pe piele și din gură, dar și din urină, se descompun și produc alte mirosuri, tot specifice, neplăcute.

Majoritatea mirosurilor respective se elimină ușor, cu apă caldă și săpun: pelicula de transpirație și grăsimea folosită de organism pentru a-și proteja pielea și părul reacționează cu apa și săpunul și o iau la vale.

Ținînd cont de toate astea, de ce bătrînii au un miros specific? S-ar putea să-l fi observat dacă le-ai stat prin preajmă suficient de multă vreme, iar motivul lui e simplu: odată cu înaintea în vîrstă chimia pielii se schimbă. În mod normal organismul produce grăsimi cu rol de protecție: păstrează umiditatea înăuntrul organismului și chestiile rele în afară. Însă grăsimile interacționează cu oxigenul din atmosferă (se oxidează) și sînt transformate în alte substanțe. Pentru a preveni (grăsimlle ar trebui să rămînă în piele) asta organismul produce antioxidanți.

Odată cu înaintarea în vîrstă organismul produce grăsimi diferite, dar și mai puțini antioxidanți, ceea ce duce la apariția mirosului specific (tot mai puternic pe măsură ce se acumulează mai mult). Informații suplimentare găsești în înregistrarea alăturată.

User Rating: / 1
PoorBest  
De ce bătrînii au un miros specific? - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.