Acum 22 de ani primul animal clonat, oaia Dolly, a făcut ceva senzație. Între timp oamenii au clonat alte animale, inclusiv maimuțe (adică veri cu noi pentru că facem parte din aceeași familie, primatele), au clonat diverse clone, ajungînd la performanțe de genul a 28 de generații de copii obținute din alte copii. Ai zice că nimic nu îi oprește pe oameni să-și cloneze proprii semeni (sau chiar pe ei înșiși) într-o încercare mai mult sau mai puțin reușită de a atinge nemurirea. O fi chiar așa?

În momentul acesta există clonare umană, dar se caută obținerea de celule stem pentru vindecarea anumitor boli - dezvoltarea noii ființe este oprită după numai cîteva săptămîni. Clonarea unui om și producerea unei alte persoane identice genetic cu orignalul se numește clonare reproductivă și ar putea (în teorie) fi folosită pentru a asigura continuitatea persoanelor ce nu pot avea copii sau a înlocuirii unui copil pierdut într-un accident.

În afara problemelor morale și legale ale clonării oamenilor există (cel puțin pentru moment) și cîteva probleme de ordin tehnic: tehnologia actuală nu este încă suficient de bine pusă la punct pentru a asigura un randament mare (e nevoie de multe încercări pentru a obține o clonă) și o clonă identică cu originalul. Înregistrarea alăturată îți oferă cîteva detalii despre subiect.

User Rating: / 1
PoorBest  
Cît de ușor se pot clona oamenii? - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.