Ideea pietrei filozofale există de ceva vreme, cel puțin cîteva sute de ani, iar oamenii au pus la bătaie o mulțime de chestii pentru a transforma un element în altul (plumb în aur, de exemplu), dar fără prea mult succes. Nici n-ar fi avut cum să aibă succes, ținînd cont de cunoștințele insuficient despre fizică și chimie pe care le aveau în toată aceeea perioadă.

Acum, însă, oamenii de știință cunosc considerabil mai multe lucruri despre substanțele și elementele din jurul nostru. Elementele radioactive se transformă singure în alte elemente pe măsură ce pierd protoni, iar alte elemente pot fi forțate să piardă anumite particule și a se transforma în altceva. Plumbul nu poate fi transformat direct în aur, dar mercurul da pentru că este mult mai apropiat decît acesta (diferența e de numai 1 proton, nu 3). Însă rezultatul e radioactiv.

Cercetarea în domeniu va continua multe decenii de acum înainte, dar pînă atunci poți afla o mulțime de detalii despre ce se știe acum.

User Rating: / 1
PoorBest  
Adevărata piatră filozofală - Știință, ficțiune, fantastic și benzi desenate - Știință și tehnologie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.